"Vliegverbod boven Bosnië'

MOSKOU/WASHINGTON, 3 OKT. De Amerikaanse president George Bush heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd een vliegverbod boven Bosnië-Herzegovina in te stellen. In een verklaring zegt Bush dat als de Veiligheidsraad maatregelen vraagt om het verbod af te dwingen, de VS en zijn bondgenoten bereid zijn die te nemen.

Groot-Brittannië steunt het verlangen van Bush, zo maakte het Britse ministerie van buitenlandse zaken gisteravond bekend, maar de woordvoerder kon nog niet zeggen of Groot-Brittannië ook zou meehelpen de naleving van het verbod daadwerkelijk af te dwingen.

Volgens Bush kan het vliegverbod een van de maatregelen zijn die het einde van de oorlog dichterbij kunnen brengen. Ook verwacht hij een positief effect op de humanitaire hulpverlening aan de al maanden door Serviërs belegerde Bosnische hoofdstad Sarajevo.

Rusland wil de internationale sancties tegen klein-Joegoslavië (Servië en Montenegro) verzachten. Dat heeft woordvoerder Sergej Jastrzjembski van het ministerie van buitenlandse zaken gisteren op een persconferentie in Moskou meegedeeld. Jastrzjembski zei in Moskou: “We geloven dat het nu mogelijk moet zijn, vooral met het oog op de komende winter en het gebrek aan brandstof, voedsel en andere dingen, de sancties te verzachten en Panic' Joegoslavië aan te moedigen een politiek van vrede te ontwikkelen.” Hij noemde een verlichting van de sancties vooral in het belang van de burgers van klein-Joegoslavië, die daardoor zwaar worden getroffen.

Rusland is een traditionele bondgenoot van Servië, maar ondersteunde de internationale sancties tegen klein-Joegoslavië. Volgens de Russen voeren de Joegoslavische premier Milan Panic en president Dobrica Cosic een “constructieve politiek”, die moet worden beloond.

De luchtbrug naar de Bosnische hoofdstad Sarajevo zal volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) vandaag worden hervat, maar Groot-Brittannië weigert daaraan voorlopig medewerking omdat de strijdende partijen de veiligheid van de vliegtuigbemanningen niet garanderen.

Het UNHCR deed gisteren een oproep aan de wereld om de 1561 Moslims op te nemen die donderdag werden vrijgelaten uit het Servische gevangenenkamp Trnopolje, in het westen van Bosnië-Herzegovina. Kroatië is bereid de Moslims voor uiterlijk een periode van twee weken op te vangen, maar zit met de huidige capaciteit van 640.000 vluchtelingen vol.

Gisteren probeerde opnieuw een groep Kroatische vluchtelingen terug te keren naar hun huizen in het door de Serviërs bezette Oost-Slavonië, zo meldde het op Belgrado georiënteerde persbureau Tanjug. Maar in het gebied Baranja werden ze door VN-soldaten tegengehouden. Volgens Tanjug deden zich daarbij geen incidenten voor. (Reuter, AP)