Senaat passeert Pasqua voor voorzitterschap

PARIJS, 3 OKT. De Franse Senaat heeft gisteravond de liberaal René Monory en niet de gaullist Charles Pasqua gekozen als haar voorzitter. Daarmee wordt Monory de tweede man in de Franse staatshierarchie.

De 69-jarige Monory, die minister van onderwijs was in de regering Chirac (1986-88), gaat niet door voor een opmerkelijk politicus en hij heeft geen voornemens bekend gemaakt om de Senaat een groter politiek gewicht te geven. Toch heeft hij gisteren bij de stemmingen over het voorzitterschap Charles Pasqua verslagen, een geducht politicus, leider van de RPR-fractie in de senaat, en wèl in het bezit van een plan voor de hervorming van de Senaat.

Pasqua, oud-minister van binnenlandse zaken onder Chirac, heeft zich afgelopen zomer echter ook ontpopt als aanvoerder van het "nee'-kamp in het referendum over het Verdrag van Maastricht. De liberalen, maar blijkens de uitslag ook een aantal RPR-senatoren en een aantal socialisten, gruwden bij het vooruitzicht van de nationalist Pasqua als tweede man van de republiek. Zij stemden op Monory. Gaulisten en liberalen samen zijn in de Senaat verre in de meerderheid.

Monrony is een self-made man, die met allleen een diploma van de lagere school op zak garagehouder werd, daarna minister, en nu dus voorzitter van de Senaat. Èn hij was een actieve deelnemer aan de "ja-campagne' bij het referendum van vorige maand over de Europese Unie.

De voornaamste bevoegdheid van de voorzitter van de Senaat is dat hij als interim-staatshoofd optreedt als de president tijdens zijn ambtstermijn overlijdt, aftreedt of uit zijn ambt wordt gezet. De benoemingsstrijd werd dan ook met extra aandacht gevolgd, na de onthulling dat president François Mitterrand aan prostaatkanker lijdt en er geruchten de ronde doen dat hij zou aftreden voordat zijn termijn in 1995 afloopt.

Doorgaans wordt de Senaat, waarin de rechtse partijen van oudsher de meerderheid hebben, overigens beschouwd als het bejaardenhuis van de Franse politiek. Monory volgt de 83-jarige Alian Poher op, die het ambt 24 jaar vervulde en daarbij twee keer, in 1969 en in 1974, korte tijd als interim-president fungeerde. De oudste senator in de zaal, die 94 is, viel de eer te beurt om de zitting van gisteren te openen. (AFP, Reuter)