PvdA moet "streng en rechtvaardig' worden

DEN HAAG, 3 OKT. PvdA-voorzitter F. Rottenberg vindt dat de begrippen "streng' en "rechtvaardig' het boegbeeld van de partij moeten vormen. Hij zegt dit vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Volgens hem wordt veiligheid hèt politieke thema van de komende jaren. Daarbij moet een harde aanpak niet worden geschuwd, meent hij. Drugverslaafden die voor overlast zorgen, moeten voor de keuze worden gesteld dat ze of onder strenge begeleiding afkicken, of de gevangenis ingaan. “Buurtbewoners moeten weten dat er tempo is en geen gezeik”, aldus Rottenberg.

De PvdA-voorzitter vindt echter dat het beleid vooral moet worden gericht op preventie en sluit zich wat dit betreft aan bij de opvattingen van de Amsterdamse politie. Rottenberg: “Die zegt ook al kunnen we 4.000 jonge Marokkaanse boefjes oppakken, we moeten voorkomen dat ze het worden.”

In het vraaggesprek maakt de een half jaar geleden aangetreden voorzitter duidelijk nog altijd niet gewend te zijn aan de heersende politieke cultuur. Het politieke debat wordt volgens hem te veel beheerst door angst. “Er zijn heel weinig uitgesproken politici die hardop denken”, aldus Rottenberg. Bovendien wordt er volgens hem vaak in een "politiek esperanto' gesproken.

Rottenberg laat doorschemeren dat als het aan hem ligt de Tweede-Kamerfractie van de PvdA bij de volgende verkiezingen flink vernieuwd zal worden. “Er is natuurlijk veel te lang in de PvdA dezelfde cultuur geweest met dezelfde mensen en hetzelfde jargon. In grote bedrijven zorg je ervoor dat er flink gereshuffled wordt, ook op strategische posities in de raad van bestuur. Je moet doorstroming hebben”, aldus Rottenberg die voorts aankondigt dat wat hem betreft in de nieuwe fractie ook "deeltijd-Kamerleden' komen.