PSV'ers rekenen op hete confrontaties met AEK

DEN HAAG, 3 OKT. Landskampioen PSV toonde zich gistermiddag niet ongelukkig met de uitslag van de Europa-Cuploting in Genève. Voor AEK Athene, de tegenstander van de Eindhovense club in de tweede ronde, is de Brabantse club niet echt benauwd. Coach Hans Westerhof en de zijnen waren meer onder de indruk van enkele andere potentiële opponenten zoals CSKA Moskou, Dinamo Boekarest of Glasgow Rangers.

De spelersgroep van PSV constateerde dat het hete confrontaties kunnen zijn in Athene (21 oktober) en twee weken later in Eindhoven. “In Griekenland is het vaak een heksenketel, het publiek kan echt gek worden bij voetbal”, vertelde Erwin Koeman. “Op mijn vakanties daar heb ik herhaaldelijk Papaioannou ontmoet, die stond in Saloniki in het Griekse elftal en hij speelt bij AEK. Maar ik weet niet of hij nog een basisplaats heeft. De reis naar Griekenland is mij in ieder geval liever dan weer één naar het oude Oostblok.” AEK Athene ontsnapte in de eerste ronde maar net aan een afgang van formaat. De Griekse kampioen speelde twee keer gelijk tegen Hapoel Nicosia, 2-2 en 1-1. Dankzij de twee uitgemaakte doelpunten kwam AEK verder. De club uit de Griekse hoofdstad veroverde vorig seizoen zowel de titel als de nationale beker.

Wim Jansen, technisch directeur van Feyenoord, was te spreken over de loting tegen Luzern voor de Europa Cup 2. “Dit is prima. Het enige gevaar is onderschatting. Daarvoor moeten we waken. Doen we dat, dan moeten we volgens mij de volgende ronde kunnen bereiken.” Jansen refereerde daarmee aan de moeilijkheden, die Feyenoord in de eerste ronde kende met Hapoel uit Israël. Luzern, met de Nederlander René van Eck, degradeerde het vorige seizoen uit de hoogste afdeling.

Jan Jongbloed, assistent-trainer van Vitesse, is tevreden met KV Mechelen. “We willen liefst niet zo ver weg, in verband met de onkosten”, vertelde Jongbloed afgelopen dinsdag na de overwinning op Derry City. De Arnhemse club is nog altijd zonder shirtsponsor. Jongbloed over de sportieve verhoudingen: “Ik schat de kansen op fifty-fifty.” Bij KV Mechelen, met acht punten uit acht wedstrijden middenmoter in de Belgische eerste klasse, speelt de ex-Groninger René Eykelkamp.

Vitoria Guimaraes, dat in de eerste ronde won van Real Sociedad uit Spanje, is vertrouwd met tegenstanders uit Nederland. Vijf jaar geleden schakelde de subtopper uit Portugal FC Groningen uit in de derde ronde van het toernooi om de UEFA-beker. Een jaar later werd Guimaraes in het toernooi der bekerwinnaars gekoppeld aan Roda JC. De Limburgers wonnen, onder meer dankzij een doelpunt in Kerkrade van John van Loen, tegenwoordig actief bij Ajax.

De opponent van Ajax speelde vorig seizoen niet in de Europa Cup. Guimaraes, de afgelopen competitie als vijfde geëindigd op vijftien punten van kampioen Porto, werd het jaar daarvoor al in de eerste ronde van de UEFA-beker uitgeschakeld door het Turkse Fenerbahce. De ploeg speelt dit jaar voor de achtste keer internationaal. Guimaraes werd nooit kampioen en won nimmer de beker van Portugal.

Guimaraes wordt geleid door een driemanschap, Paulo Autuori, Pedro Rocha en Joao Alves. De formatie beschikt over zes buitenlanders, twee Tunesiërs, twee spelers uit Zaïre, een Braziliaan en een ex Joegoslaaf. Ajax speelt de eerste wedstrijd uit in een stadion, dat plaats biedt aan ongeveer 28.000 toeschouwers. Guimaraes staat momenteel op de tiende plaats, met zes punten uit zes wedstrijden.