Opstelten burgemeester van Utrecht

DEN HAAG, 3 OKT. Mr. I.W. Opstelten, thans directeur-generaal Openbare Orde en Veiligheid van het ministerie van binnenlandse zaken, wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht. De ministerraad is gisteren akkoord gegaan met het voorstel van minister Dales om haar topambtenaar te benoemen.

Opstelten volgt drs. M. Vos-van Gortel op, die vanaf 1 oktober lid is geworden van de Raad van State. Hij gaat ervan uit dat hij per 1 november met zijn nieuwe functie kan beginnen.

Over de benoeming van de opvolger van burgemeester Vos ontstond begin september enige opschudding toen de Utrechtse commissaris van de koningin, jhr. drs. P.A.C. Beelaerts van Blokland in de gemeenteraad van Utrecht bekend maakte dat alleen mannen naar die functie gesolliciteerd hadden. Bovendien waren dit bijna uitsluitend VVD'ers. Groen Links in de raad stapte uit de vertrouwenscommissie die moet adviseren bij de procedure rond de benoeming van een nieuwe burgemeester, omdat er gezien de eenzijdige politieke afkomst van de kandidaten geen sprake zou zijn van een open sollicitatieprocedure.

Vorige week wees minister Dales een verzoek van Groen Links in de Tweede Kamer om de sollicitatieprocedure te verlengen, om vrouwen de kans te geven alsnog te solliciteren, van de hand.

Het college van wethouders in Utrecht is “zeer tevreden” over de benoeming. Opstelten, die sinds 1986 vice-voorzitter is van de VVD, werd in 1944 geboren in Rotterdam. Na zijn rechtenstudie in Leiden werd hij in 1970 gemeentesecretaris van Vlaardingen. Vervolgens was hij van 1972 tot 1977 burgemeester van Dalen (Drenthe), van 1977 tot 1980 burgemeester van Doorn en van 1980 tot 1987 burgemeester van Delfzijl.