Lubbers uit zorg tegen Major

LONDON, 3 OKT. Minister-president Lubbers heeft zijn Britse ambtgenoot Major een brief geschreven waarin hij zijn bezorgdheid uit over het ontstaan van een Frans-Duitse alliantie, aldus de Daily Telegraph vanmorgen.

De krant citeert een hoge Britse ambtenaar die zegt dat Lubbers in deze brief Major oproept om de EG-staten weer tot elkaar te brengen tijdens de bijeenkomst in Birmingham op 16 oktober. Lubbers is bang dat de ontwikkeling van een Europa van twee snelheden de belangen van kleinere EG-landen schaadt.

De brief geeft, zo schrijft de krant, de Nederlandse bezorgdheid weer over een nieuwe Frans-Duitse as, na de ontmoeting van bondskanselier Kohl met de Franse president Mitterrand in september. Kohl en Mitterrand ontmoetten elkaar twee dagen na het Franse referendum over "Maastricht', waarbij een kleine meerderheid vóór stemde.

Lubbers vindt dat zaken binnen de EG niet moeten worden geregeld met verdragen tussen grote lidstaten om de kleinere landen mee te koeioneren, aldus de Daily Telegraph. Volgens de krant zou Lubbers Groot-Brittannië vragen tegenwicht te bieden aan Duitsland.

De Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst geeft “geen commentaar op krantenberichten”, aldus een woordvoerder. (Reuter)