LEKKERE TREK NA DE NARCOSE

In het Parool las ik een interview met de psycholoog Marko Jelicic die vorige week aan de Erasmusuniversiteit promoveerde op het proefschrift "Onbewuste, auditieve informatieverwerking tijdens algehele anesthesie' en ik moest meteen aan professor Smalhout en prins Bernhard denken.

Jelicic stelt in zijn proefschrift vast dat patiënten die tijdens de narcose optimistische geluiden horen zich na de operatie beter voelen en eerder het ziekenhuis kunnen verlaten, dan mensen die negatieve informatie krijgen.

Tijdens het onderzoek hoorden vier groepen patiënten tijdens hun operatie steeds een zelfde stukje, één minuut durende, tekst, dat werd afgewisseld met vier minuten stilte. De eerste groep kreeg tijdens de narcose via een koptelefoon positieve zinnen te horen. Groep twee hoorde geluiden in de 'ontkennend negatieve sfeer': “U zult zich niet slecht voelen”. Groep drie kreeg een combinatie van groep 1 en 2 te horen. Groep vier luisterde naar een neutrale tekst die uit een kookboek afkomstig was.

Ik belde Marko Jelicic om te vragen welk kookboek er gebruikt was. Helaas herinnerde hij zich dat niet meer, maar hij wist nog wel dat het het recept voor een marmercake was.

Ontwaakten deze patiënten misschien, net als prins Bernhard, met eetlust uit de narcose?

Prins Bernhard, die in zijn leven wel veertig keer geopereerd is, hield tijdens het tiende Wereldcongres voor anesthesiologie in Den Haag een speech en vertelde dat hij toen hij na een operatie aan zijn handen bij kwam verlangde naar een stevig ontbijt dat hem goed smaakte. Daarna genoot hij van een lunch mèt wijn. De chirurg was daar zo van onder de indruk dat hij de Prins meteen naar huis liet gaan.

Professor Smalhout van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht kreeg ook met de eetlust van prins Bernhard te maken. “Op een keer, toen de Prins net wakker werd, waren zijn eerste woorden “En nu wil ik lekker dineren. Gebakken lever met uienringen en wijn lijkt me heerlijk”. Ik vond dat voor iemand die nèt de operatiekamer had verlaten een beetje te gortig. Heb ik hem ook gezegd. ”

Geen van de patiënten van groep vier van Marko Jelicic had na de voorleesoperatie zin in iets lekkers. Niemand heeft om een plakje cake gevraagd.

Standaard-Marmercake

200 gram boter

200 gram suiker

200 gram bloem of cakemeel

4 eieren

4 eetlepels cacaopoeder

4 eetlepels rum

2 eetlepels suiker

1 zakje vanillesuiker

snufje zout

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

Smeer een cakevorm in met boter en bestrooi de vorm met bloem. Roer boter, suiker, vanillesuiker en zout met een mixer door elkaar tot een smeug mengsel. Voeg één voor één de eieren toe. Doe er, nog steeds roerend, beetje bij beetje de bloem bij. Maak de cacao aan met de eetlepels suiker en de rum en roer het door de helft van het cakedeeg.

Giet eerst een laag gewoon deeg in de vorm, dan een laag chocoladedeeg en tenslotte het overgebleven 'gele' deeg. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de cake in ongeveer 75 minuten gaar.

    • Anne Scheepmaker