Lambsdorff kritiseert prinses Diana over auto

LONDEN, 3 OKT. De aankondiging van de Britse premier John Major om nog dit jaar het Verdrag van Maastricht ter ratificatie aan het Lagerhuis voor te leggen, is in Bonn en Parijs positief ontvangen. Maar of de Brits-Duitse ruzie nu ook is gesust is nog maar de vraag. De voorzitter van de Duitse FDP, graaf Otto Lambsdorff, heeft in een vraaggesprek voor de BBC-televisie olie op het vuur gegooid, dat al enkele weken door de Britse minister van financiën Lamont en de Duitse Bundesbank brandende wordt gehouden.

Lambsdorff noemt het besluit van de Britse prinses Diana om haar Duitse Mercedes Benz sportauto van de hand te doen een “onzinnig gebaar”. Lambsdorff zei dat het besluit dat Diana, de vrouw van de Britse kroonprins Charles, vorige maand nam, een voorbeeld is van protectionistisch gedrag dat ook elders in Europa valt waar te nemen. De prinses was eerder gekritiseerd door Britse parlementariërs, industriëlen en vakbondsleiders die haar verweten met het rijden van een Mercedes de Britse auto-industrie niet te steunen.

Lambsdorff ging nog verder: de Britten moeten volgens hem eens ophouden overal een zondebok voor te zoeken. Hij wees erop dat de neergang van het Britse pond het gevolg is van falend overheidsbeleid in Londen en niet van speculaties of van het Duitse rentebeleid. “Nu zijn het weer de slechterikken van de Bundesbank. Altijd vind je wel een zondebok voor je eigen fouten, maar dat zal niet veel helpen.” Hij voegde eraan toe dat “deze opmerking bedoeld is voor de Britse minister van financiën”, Norman Lamont.

Lambsdorff, wiens partij met het CDU-CSU van kanselier Kohl de Duitse regering vormt, reageerde ook op opmerkingen van de vroegere Britse premiers Edward Heath en James Callaghan die speculanten ervan hebben beschuldigd zich op het pond te storten. “Speculanten zijn mensen die gebruik maken van de fouten van de regeringen en centrale banken en niets anders. Het is een falen van de (Britse) politiek.”