Georgië roept reservisten op voor strijd in Abchazië

TBILISI, 3 OKT. Bij de verovering van de stad Gagra door Abchazische opstandelingen op het Georgische regeringsleger zijn circa honderd mensen omgekomen, zo hebben leden van de regerende Staatsraad gisteren in Tbilisi gemeld. De Staatsraad heeft de mobilisatie van 40.000 tot 50.000 reservisten afgekondigd in verband met de verhevigde gevechten in Abchazië.

De voorzitter van de Staatsraad, Edoeard Sjevardnadze, kwam gisteren in de Abchazische hoofdstad Soechoemi aan “om te pogen de toestand met politieke middelen te redden, als er nog tijd is”. Als de strijd om afscheiding in het gebied blijft doorwoeden, overweegt hij de algehele mobilisatie af te kondigen voor alle weerbare mannen.

Na bijna 24 uur van zware gevechten en bombardementen viel Gagra, de grootste stad in noord-Abchazië, gisteren in handen van de Abchaziërs en hun bondgenoten van de Confederatie van Noordkaukasische Bergvolkeren. Ondanks een luchtaanval op de rebellen zag de Georgische Nationale Garde zich gedwongen de stad te ontvluchten, aldus vice-voorzitter Dzjaba Josseliani van de Staatsraad. (Reuter, AFP)