Foto: 3 Oktober - Leidens Ontzet, dat is een vast ...

Foto: 3 Oktober - Leidens Ontzet, dat is een vast begrip sinds 1574.

De koppeling van die datum met de Dag van de Duitse eenheid is recent, sinds de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 en de Duitse hereniging vandaag twee jaar geleden. Voorlopig leeft 3 oktober in Nederland vooral in de Leidse versie. Het Academisch Ziekenhuis Leiden heeft nu in een oplage van 2.000 stuks een fotoboek uitgegeven over de viering van verleden jaar. Van feestvieren word je moe, en soms moet je even uitblazen (foto boven, Dirk Ketting). Op de sociëteit Minerva van het Leids studentencorps in de Breestraat komen op 3 oktober niet alleen studenten van het feest genieten (foto rechts, Loek Zuyderduin). Het boek heeft 92 pagina's met foto's van Dirk Ketting, Hans van der Meer, Tejo Ringers, Judit Szabo en Loek Zuyderduin en is te bestellen via 071-262961/262955, ƒ 29,50