Eerste veiling in Suriname van Nederlandse balanssteun

PARAMARIBO, 3 OKT. In Suriname is gisteren de eerste veiling gehouden van Nederlandse betalingsbalanssteun, bedoeld ter versterking van de Surinaamse economie. Geveild is 5 miljoen gulden (Nederlands), ofwel 3.l42.500 dollar.

Aan de veiling namen 97 importeurs deel, van wie 84 tot de veiling werden toegelaten. Ondernemers die beneden de geheime, door de regering bepaalde bodemkoers hadden ingeschreven vielen volgens de regels van de veiling buiten de boot. Twintig bedrijven zijn in aanmerking gekomen voor een deel van de deviezen, tegen een koers van 18 Surinaamse guldens voor een dollar.

Nederland heeft in totaal 40 miljoen beschikbaar gesteld als betalingsbalanssteun, toe te wijzen in tranches van 10 miljoen per maand. De toewijzing van deviezen voor goederen die bestemd zijn voor de produktieve sector wordt op korte termijn verwacht op de Centrale Bank van Suriname.

De huidige, vaste wisselkoers (één gulden Surinaams voor één gulden Nederlands) wordt volgens de president van de Centrale Bank van Suriname H. Goedschalk losgelaten en in de eerste fase vervangen door een “veilingkoers”. Deze kan van veiling tot veiling fluctueren.

Suriname kent momenteel een duaal wisselkoersregime. Aan de ene kant staat de vaste officiële koers en aan de andere kant het "zwarte' parallelcircuit. Een vaste koers moet economisch herstel en duurzame groei in de hand werken. De koers van de Nederlandse gulden op de parallelmarkt schommelt momenteel rond de 12 Surinaamse guldens, die van de Amerikaanse dollar rond de 25.