Drie uur kindertelevisie uit 'eigen keuken' bij de VPRO

Tegen de dagelijkse uitzendingen van Kindernet en RTL4 (Telekids) is natuurlijk niet op te boksen, maar wat de zondagochtend betreft strijdt de VPRO dapper door. Nu de A-status een feit is, wordt de zendtijd bestemd voor kinderprogramma's uitgebreid met één uur per week. Wekelijks drie uur kindertelevisie, daar kan in ieder geval geen andere A-omroep tegenop.

Met de verhuizing van de VPRO naar Nederland 3 vindt ook een interne verhuizing plaats: het lijzige presentatieduo Trud en P, de afgelopen maanden wegens zomerreces vervangen door twee beslist on-leuke rappende corpsballen, groeide uit z'n studiohokje en neemt komend seizoen zijn intrek in Villa Achterwerk. In deze heuse Hilversumse villa - waar tijdens de perspresentatie twee weken geleden nog volop werd getimmerd en geboord - ontvangen Trud en P wekelijks hun gasten. Presentatoren, verslaggevers, bands, kinderen die iets willen vertellen of laten zien, 'gewoon' publiek - iedereen is welkom in wat een soort feestelijke mini-ontbijtshow lijkt te worden, waarvoor overigens diverse vertrekken in de villa beschikbaar zijn.

Wat staat ons, afgezien van de avonturen van Trud en P en de inbreng van de kijkers zelf, te wachten? De VPRO is er terecht trots op dat het merendeel van haar jeugdprogramma's uit de eigen keuken komt. Naast oude bekenden als de onverwoestbare Meneer de Koekepeer met zijn 'magazine voor wakkere kleuters' en de chaotische giecheltweeling Laura en Lena Fhijnbeen (terug in januari) zijn er veel nieuwe gezichten, zoals Edith, de schoonmaakster van het Tropenmuseum, die in Dwalen en dweilen in de tropen gedurende zes weken steeds een bijzonder voorwerp uit de museumcollectie onder de loep neemt. Of Cowboy Harry, een hoogbejaarde zonderling die in zijn serviceflat met huursubsidie herinneringen ophaalt aan zijn roemruchte cowboy-verleden. Veel in gelige tinten gefilmde flashbacks en moddervet acteerwerk, en dat maar liefst zeven weken lang.

In de documentaire-sfeer heeft de VPRO-kindertelevisie een traditie hoog te houden en in dit verband stemt die ene aflevering die ik zag van de vierdelige serie Verhuizen (te zien vanaf 11 oktober) hoopvol. Minstens zo veelbelovend is de nieuwe serie In het land van de verzamelaars, waarin verzamelaars door Michiel van Erp worden doorgezaagd over hun collectie. Het meisje dat tekst en uitleg geeft bij haar knopenverzameling (“Dit is een zielig knoopje met oogjes', "Dit zijn prinsesseknopen, die passen bij prinsessen”) is hartveroverend. Maar de drie keurige middelbare meneren die tezamen het Meccano-gilde vormen en broederlijk zitten te sleutelen aan hun lievelingsspeelgoed stalen wat mij betreft de show: “Een hele tijd dacht ik dat ik de enige was”, bekent een van hen schuchter. De schat.

    • Carolien Zilverberg