Dialect

Het wordt tijd dat we in Nederland eens afstappen van dat streekaccent-complex. Hoe vaak heb ik het niet gehoord: “Als ik mijn accent afleer kan niemand horen dat ik uit Twente (of Friesland) kom”. Wat is daar verkeerd aan, woont daar een minder soort Nederlanders?

Hebben mensen als Sicco Mansholt, Willem Wilmink, Thijs Wöltgens ooit schadelijke opmerkingen gehoord over hun accent? Hebben zij geen carrière gemaakt op hun gebied? In mijn ervaringen waren de meeste mensen die om mij lachten of op mij neerkeken om mijn Twents accent òf snobs òf niet zo erg intelligent.

Toegegeven, er zijn beroepen waarbij men accentloos Nederlands moet spreken, nieuwslezers bijvoorbeeld. En het accent mag ook nooit zo erg zijn dat de taal onverstaanbaar wordt. Het Nederlands op zich moet correct zijn. Maar een accent is toch juist charmant? Kijk naar de Engelsen. Je kan daar duidelijk horen dat Yorkshire televisie ter plekke wordt gemaakt. En een Schot of een Londenaar schaamt zich ook niet voor hun accent. Het is dus ook niet moeilijk om acteurs te vinden die een rol in een streekdialect kunnen spelen. Waarom doen wij daar hier dan nog steeds zo moeilijk over?

    • Fennie Holter