Claus-Peter Flor: euforie in R'dam

Concert: Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Claus-Peter Flor m.m.v.Kees Hülsmann (viool). Programma: Sjostakovitsj: Negende Symfonie; Mendelssohn:Vioolconcert in d; Janacek: Sinfonietta. Gehoord: 2/10 Grote Doelenzaal, Rotterdam. Herhaling: 3/10 Amsterdam (Vara-matinee) en 4/10 Utrecht.

Het is in het nieuwe orkestseizoen nog niet voorgekomen dat het Doelenpubliek zo enthousiast was als gisteravond tijdens het concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van de Duitse gastdirigent Claus-Peter Flor. In korte tijd heeft Flors carrière een fantastische vlucht genomen, geëlektriseerd als men overal ter wereld is door de overmaat aan vitaliteit die deze gedreven musicus uitstraalt.

Gisteren werkte ook het programma er nog eens aan mee op de toppen van orkestrale ensemble-kunst te kunnen vertoeven. En het RPhO liet dan ook niets onbeproefd om aan de magie van Flors toverstaf te gehoorzamen. Het begon al met Sjostakovitsj' Negende Symfonie, dat wonderlijke mengsel van humor en wrangheid, van bijna banaal plezier met troosteloze melancholie. Met priemende gebaren in de richting van de spelers belichtte Flor alle ironische aspecten fel en hij bereikte er een virtuoos orkestspel mee dat slechts zelden door ongelijkheden of een enkele strijkersonzuiverheid werd ontsierd.

Nog vitaliserender pakte hij Janaceks Sinfonietta aan. Het voortreffelijke potentieel van het RPhO kennend haalde hij alles uit de musici wat zij maar te bieden hebben. De officiële solist van dit concert was concertmeester Kees Hülsmann maar de obligate blazerspartijen in beide orkestwerken waren ontelbaar. Hülsmann koos voor het Vioolconcert in d van de 13-jarige Mendelssohn dat pas in 1952 door Yehudy Menuhin werd herontdekt. Het begeleidende strijkorkest is hierin van een Mozartiaanse lichtheid die Flor nog mooier realiseerde dan de solist. Kees Hülsmann kwam het meest tot zijn recht in de ontluikende romantiek waarin zijn warme viooltimbre voluit kon zingen. Op die momenten werd ook hij geraakt door de toverstaf die deze avond iedereen in de zaal beroerde.

    • Elly Salomé