Britse bank reageert fel op kritiek in BCCI-zaak

LONDEN, 3 OKT. De Britse centrale bank heeft ongemeen fel gereageerd op aantijgingen van de Amerikaanse senaat die de bank in een rapport beschuldigt van nalatigheid in de BCCI-affaire. De Britten hebben de beschuldigingen met kracht van de hand gewezen.

De beschuldigingen staan in een rapport van de Amerikaanse senaatscommissie voor terrorisme, narcotica en internationale operaties dat afgelopen donderdag is gepubliceerd. In het rapport, dat is gebaseerd op vier jaar onderzoek, staat dat de Bank of Credit and Commerce (BCCI) jarenlang van de Britse bank de ruimte heeft gekregen voor financiële misdaden. De BCCI heeft zich volgens de Amerikaanse onderzoekers schuldig gemaakt aan fraude, het witwassen van geld, steun aan terrorisme, wapenhandel, prostitutie en belastingontduiking.

De BCCI, waarvan het belangrijkste kantoor in Londen was gevestigd, moest in juli 1991 haar deuren sluiten na ingrijpen van de Britse overheid en autoriteiten elders in de wereld.

De Britten noemden het rapport gisteren "gebrekkig'. “De commissie heeft geen bewijsstukken van de bank, heeft geen toegang tot documenten van de bank gehad en heeft ook niets bij de bank nagetrokken. Aan de hand van zulke gebrekkige procedures heeft de commissie een aantal beschuldigingen gedaan waarvoor geen feitelijke basis is”, reageerde een woordvoerde van de centrale bank.

De bank wilde aanvankelijk niet ingaan op de kritiek in het rapport. Maar gisteren liet zij weten dat zij niet kon zwijgen ten overstaan van dergelijke “buitengewone beschuldigingen”. De bank ontkende in haar reactie dat zij informatie over de BCCI-fraude vijftien maanden lang heeft achtergehouden voordat zij overging tot sluiting van de BCCI-kantoren.

Volgens de Senaatscommissie zou de Britse centrale bank onder één hoedje hebben gespeeld met het Londense accountantskantoor Price Waterhouse, de regering van het sjeikdom Abu Dhabi en de BCCI zelf. Price Waterhouse wees de kritiek eerder al van de hand. Het noemde de conclusies “een ratjetoe van geruchten, gissingen en hypotheses”.