Voorstel mogelijk voor kerst; Major: snelle ratificatie van "Maastricht'

LONDEN, 2 OKT. John Major is de strijd met zijn verdeelde achterban aangegaan door te beloven dat hij de ratificatie van het Verdrag van Maastricht zo mogelijk vóór Kerstmis aan het Lagerhuis zal voorleggen.

Voor- en tegenstanders in de Conservatieve Partij beloven “bloed aan de paal”. De pro-Europeanen zijn opgetogen, de Eurosceptici kunnen alleen troost putten uit Majors verzekering dat hij het pond “in de afzienbare toekomst” niet ziet terugkeren in het wisselkoersmechanisme van het Europese Monetaire Stelsel.

De aankondiging dat Major het Lagerhuis wil trotseren door de ratificatie van Maastricht opnieuw te introduceren maakt een einde aan een periode van afwachten, die zowel in Groot-Brittannië zelf als in de Europese hoofdsteden als besluiteloosheid van de premier is geïnterpreteerd.

De minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, maakte gisteravond duidelijk dat er geen sprake (meer) is van een Brits verschuilen achter de Denen. “We willen de Denen helpen, ons niet achter hen verschuilen.” In een toespraak, die vooraf was gezien door premier Major, betoogde Hurd dat uitstel van ratificatie of afstemmen van het verdrag Groot-Brittannië “vitale” politieke en economische invloed in Europa zou ontnemen. En hij waarschuwde de Eurosceptici in zijn partij dat een Groot-Brittannië buiten Europa “soevereiniteit als slogan, maar zonder inhoud” zou opleveren.

De aanhoudende onduidelijkheid over het economische en monetaire beleid van de regering-Major drukte opnieuw de koers van het pond. Na een koersdaling van 3,5 cent gisteren, daalde de munt vanochtend opnieuw met ruim 2 cent tot 2,77 gulden rondom het middaguur.

Major geeft met zijn besluit opnieuw het visitekaartje af van een man die werkelijk gelooft in Europese samenwerking en die meent met het Verdrag van Maastricht een goede "deal' te hebben gedaan voor zijn land. Die overtuiging garandeert voor volgende week het interessantste Conservatieve partijcongres sinds jaren. Niet alleen valt te verwachten dat eventuele schisma's over Europa binnen het kabinet zelf duidelijker zichtbaar zullen worden, maar ook weifelaars onder de Lagerhuisleden zullen mogelijk kleur bekennen. De partijleiding doet alle moeite een eventueel aantreden van Lady Thatcher in zulke banen te leiden, dat het pro-Europese banier waaronder Major vecht niet meteen in rafels zal liggen.

    • Hieke Jippes