Vendex-keten ziet af van beursgang

ROTTERDAM, 2 OKT. Een van de grootste ketens van boekhandels in de Verenigde Staten, Barnes & Noble, voor de helft eigendom van Vendex International, ziet af van een beursgang.

Het concern trof al enige tijd voorbereidingen, maar zegt dat het Amerikaanse beursklimaat minder geschikt is.

Barnes & Noble is samen met K mart de leidende boekhandel in de Verenigde Staten. Barnes & Noble heeft ruim negenhonderd boekwinkels, in de meeste gevallen onder de naam B. Dalton. Ook Doubleday, Bookstop, Scribner's zijn merknamen van de keten.

De boekhandel wilde de beursgang gebruiken om te investeren in zogenoemde superstores, boekwinkels die 60.000 tot 80.000 boeken aanbieden. Dit jaar zijn 44 van deze grote boekhandels geopend. De bedoeling is nog dit jaar 32 "superstores' te openen.

Barnes & Noble wil nu zonder beursgang de uitbreiding financieren. Moeder Vendex maakte zelf enkele jaren geleden ook plannen voor een beursgang, maar door een aantal problemen waaronder de warenhuizen Vroom & Dreesmann is besloten voorlopig eerst orde op zaken te stellen.

Vendex heeft een aantal belangen in Amerika, onder meer in warenhuisketen Dillard's, verkocht om geld vrij te maken voor de herstructurering van het concern. Vendex heeft steeds gezegd het belang in boekhandel Barnes & Noble te willen houden.

Barnes & Noble vergt echter nieuwe investeringen: de boekhandel geeft onderhands 100 miljoen dollar aan nieuwe aandelen uit. Vendex wil dit niet voor zijn rekening nemen. Nu is besloten dat Vendex 22,5 miljoen dollar nieuwe aandelen koopt in ruil voor lopende leningen van Vendex aan Barnes & Noble. Er hoeft dus geen nieuw geld uit Nederland bijgepast te worden.

Volgens een woordvoerder van Vendex is het voordeel van de transactie dat wanneer de expansie slaagt, Vendex profiteert van de waardestijging van de aandelen van Barnes & Noble.

Omdat Vendex niet de helft van de uitbreiding van het aandelenkapitaal voor zijn rekening neemt, is het gevolg van de emissie dat op termijn het aandeel van Vendex zakt van 50 procent tot een kleine 40 procent.

Een groep van particuliere beleggers, vertegenwoordigd door de Amerikaanse effectenbank Morgan Stanley, zal 55 miljoen dollar aan nieuwe aandelen Barnes & Noble kopen. De andere aandeelhouder van Barnes & Noble, Leonard Riggio, zal de resterende 22,5 miljoen gulden inbrengen.