Uitslag televisie-onderzoek; Van tv kijken word je dik

“Ik las in de krant dat het raar is wakker te worden zonder televisie. Wij hebben geen televisie maar ik verveel me nooit.” Dit was het antwoord van Anniek de Ruijter (10 jaar) uit Utrecht op de onderzoeksvraag: wat zou je doen als er geen televisie meer bestond? Ook Remco Henningheim zou niet veel missen als er geen tv meer was want hij vindt Hans Kazan stom.

Er deden 133 kinderen, de meesten 11 of 12 jaar oud, mee het onderzoek. 98 van de 133 kinderen zouden het wel erg vinden als ze de tv moesten missen. Sabine Plokker en Ellen van Heusden vinden dat Nederland 1, 2 en 3 wel kunnen verdwijnen, maar RTL 4 niet. Net als veel kinderen die antwoord gaven kijken ze graag naar Goede Tijden, Slechte Tijden, Beverly Hills 90210 en Spijkerhoek.

Zonder tv zou het leven saaier zijn, vonden sommigen. Het was zelfs een ramp, vonden anderen. “Ik zou heel ongelukkig zijn als ik geen tv zou kunnen kijken. Als ik een jaar geen tv zou kijken werd ik gek”, antwoordde Karin Benjaminsen. Robbert Pupping zou de tv wel missen, maar hij ziet ook wel een nadeel: “Als je teveel tv kijkt en erbij koekjes eet en Cola drinkt word je lomp en dik.”

Zich vervelen, dat is wat de meeste kinderen zouden doen als er geen tv was. Emiel van Keken zou ontwenningsverschijnselen krijgen. Welke dat waren zei hij er niet bij. Sommigen zouden het zelfs niet overleven. “Als er geen televisie zou zijn, zou ik niet kunnen leven!” schreef Peter Toering. “Als er een avond geen tv is verveel ik me dood.” Maar als het lang zou duren, zouden bijna alle kinderen wel iets gaan doen. Met een muis of een aapje spelen, bij voorbeeld, naar de disco gaan, met vriendinnen bellen, wandelen, fietsen, sporten, lezen, koekjes bakken, naar de markt gaan, barbecuen, en schooltje spelen met de knuffels. Zelfs kamer opruimen werd wel genoemd.

Op de school De Blijde Wereld in Voorburg hielden de leerlingen een week lang bij hoe lang ze elke dag tv keken. Minstens 2 en hoogstens 3,5 uur was de uitslag. Inge Kramp wil wel een week proberen helemaal geen tv te kijken. “Maar ik denk niet dat het lukt.”

    • Bernard Hulsman