Toneelschrijver Douglas Home (80) overleden

LONDEN, 2 OKT. De Britse toneelschrijver William Douglas Home is op 80-jarige leeftijd overleden in zijn woning in het graafschap Hampshire. Douglas Home, wiens broer Alec in de jaren 60 premier was van Groot-Brittannië, kreeg als toneelschrijver vooral roem met zijn stuk The Reluctant Debutante (1955), dat lange tijd in de theaters op Broadway speelde en later verfilmd werd.

In de Tweede Wereldoorlog werd Douglas Home bekend omdat hij als legerkapitein weigerde een dienstbevel uit te voeren en zich in het openbaar keerde tegen een vijf uur durend bombardement op de Franse havenstad Le Havre aan de vooravond van de geallieerde landing in Normandië in 1944, waarbij 2000 inwoners van de stad werden gedood. Douglas Home werd door de krijgsraad veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Zijn ervaringen in de gevangenis legde hij vast in het toneelstuk Now Barrabas (1947). Daarna schreef hij nog zo'n vijftien toneelstukken en een aantal blijspelen. Zijn stukken waren meestal politiek getint.