Spanningen tussen twee Golfstaten nemen toe

DOHA/ DUBAI, 2 OKT. De spanningen tussen de Golfstaten en bondgenoten Qatar en Saoedi-Arabië zijn gisteren verder opgelopen na een Qatarese beschuldiging over een tweede Saoedische aanval op een grenspost, die nu door een grote Saoedische macht zou zijn bezet. Qatar heeft gisteren een uit 1965 stammend grensakkoord met Saoedi-Arabië opgeschort.

Saoedi-Arabië heeft de beschuldigingen van Qatar van de hand gewezen en de “eenzijdige” opschorting van het grensakkoord afgewezen. De Saoediërs zien de incidenten als schermutselingen tussen de door het gebied zwervende Bedoeïenen. Volgens Riad is het grensakkoord op zijn beurt “bindend voor beide zijden en kan geen van zijn artikelen door enige partij worden geschonden”.

In het grensakkoord, dat zes jaar voor Qatars onafhankelijkheid tot stand kwam, verdeelden de Britten het grensgebied. De grens werd echter niet duidelijk afgebakend, en de Qatarezen willen daarnu opnieuw over onderhandelen. Volgens hen zijn de Saoediërs al maandenlang bezig de grens eenzijdig vast te stellen.

Volgens een communiqué na afloop van een kabinetszitting voorgezeten door de Qatarese kroonprins sjeik Hamad bin Khalifa al Thani, heeft Saoedi-Arabië herhaalde verzoeken om de zaak te bespreken genegeerd. De gisteren en eergisteren door Qatar gemelde grensincidenten werden beschreven als “een ernstige precedent in de Qatarees-Saoedische relaties en de relaties die de lidstaten van de Samenwerkingsraad voor de Golf binden”.

Irak koos gisteren Qatars kant in de ruzie met Saoedi-Arabië. Saoedi-Arabië speelde een belangrijke rol in de geallieerde campagne om Irak uit Koeweit te verdrijven. Qatar daarentegen had een minder prominente rol. Oman en Jemen hebben gisteren een grensakkoord getekend. De onderhandelingen over de demarcatie van de onderlinge grens begonnen tien jaar geleden, nadat Oman de door het toenmalige Zuid-Jemen gesteunde marxistische rebellen in de grensprovicie Dhofar had verslagen en diplomatieke relaties met Aden had gevestigd. (Reuter, AP)