Ross Perot hervat race voor presidentschap VS

WASHINGTON, 2 OKT. Ross Perot, de miljardair uit Texas, heeft zich gisteren in Dallas voor de tweede maal in de verkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap gestort. Hij verontschuldigde zich voor zijn eerdere terugtrekking. “Mijn beslissing in juli kwetste u. Het spijt me”, zei hij. Hij vond het een hele eer dat zijn "vrijwilligers' hem weer hadden uitverkoren. “Ik behoor niemand anders toe dan u. U, het volk, hebt mij in eigendom. Ik ga als uw dienaar”, zei hij. Hij zei dat hij door zijn terugtrekking de politieke partijen de kans had gegeven zich te beteren, maar dat ze niets hadden gedaan.

Volgens zijn campagnechef, Orson Swindle, wilden 141.000 van de 150.000 ondervraagde vrijwilligers dat hij weer aan de verkiezingen zou meedoen. Deze week konden zijn aanhangers een gratis nummer bellen om hun steun te betuigen voor zijn kandidatuur. Negatieve reacties waren niet welkom, want “als een goede zakenman ga ik niet betalen voor de telefoontjes van mensen die tegen zijn”, zei Perot.

Veel oorspronkelijke vrijwilligers van vroeger zijn vertrokken en er bleven niet zoveel mensen over. De beweging wordt sterk gecontroleerd en gecommandeerd vanuit Perots hoofdkwartier in Dallas. Perot heeft tot nog toe 16 miljoen dollar betaald voor de petitie-actie om hem in alle deelstaten op het stembiljet te krijgen. Toen hij in juli van de kandidatuur afzag, stond hij in nog maar 24 deelstaten verkiesbaar.

Zijn vice-presidentskandidaat, admiraal b.d. James Stockdale, noemde hij een “man van staal”. Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze voormalige krijgsgevangene en bezitter van de unieke militaire eremedaille alleen tijdelijk zou meedoen tot er een betere, politiek bekendere kandidaat was gevonden.

    • Maarten Huygen