Risico op kanker door wonen nabij hoogspanning

STOCKHOLM, 2 OKT. Kinderen die nabij een hoogspanningsleiding wonen lopen een verhoogd risico op het krijgen van kanker.

Dat blijkt uit een studie van het Zweedse Karolinska-instituut. De bevindingen versterken de lange tijd omstreden hypothese dat de magnetische velden in de nabijheid van hoogspanningsleidingen invloed hebben op het voorkomen van kanker bij kinderen, zoals leukemie. Het toonaangevende kankerinstituut onderzocht een groep van 500.000 Zweden die tussen 1960 en 1985 binnen 300 meter van een hoogspanningsleiding woonden en vond bij hen 142 gevallen van kinderkanker, waarvan 39 leukemie-gevallen en 33 hersentumoren. “Dat is tweemaal zoveel als normaal”, aldus de hoogleraar epidemiologie Anders Ahlbom. Hoe verder men van een leiding woonde, hoe minder frequent kanker bleek voor te komen. Volgens Ahlbom levert het onderzoek door de relatief grote steekproef krachtige steun voor de eerdere bevindingen. (Reuter)