PvdA blaast om stadhuis Apeldoorns college op

APELDOORN, 2 okt. De twee Apeldoornse PvdA-wethouders zijn gisteren opgestapt. Ze zijn gestruikeld over de al enkele jaren slepende problemen met het nieuwe stadhuis. De PvdA-fractie maakte een eind aan de coalitie met CDA en D66 nadat een motie van wantrouwen tegen een van haar wethouders door de raad (inclusief CDA en D66) was aangenomen.

De afgelopen weken lag vooral PvdA-wethouder H. Porringa hevig onder vuur, omdat hij als als leider van het project verantwoordelijk werd gesteld voor het feit dat het nieuwe stadhuis te klein blijkt om alle ambtenaren te huisvesten. Bovendien bedragen de de bouwkosten 1,3 miljoen gulden meer dan begroot. De gemeente moet extra kantoorruimte huren voor zeventig van de ongeveer duizend gemeentelijke ambtenaren.

Porringa, al 10 jaar wethouder in Apeldoorn, trok vorige week donderdag tijdens een speciale commissievergadering het boetekleed aan. Hij zei toen daarin geen reden te zien zijn ontslag in te dienen. Porringa werd in die mening toen nog gesteund door de rest van het college van burgemeester en wethouders. Gisteravond was die steun evenwel verdwenen en stemden ook de wethouders van CDA en D66 voor de motie van wantrouwen.

Volgens de PvdA is Porringa's falen niet de reden dat de coalitie weer uiteengevallen is. In de partij wordt gesproken over een 'vendetta' en 'oude rekeningen die vereffend moeten worden'. PvdA-woordvoerder G. Wolves: "We zijn hier in Apeldoorn al jaren bezig oude rekeningen te vereffenen. Het ging hier niet om een simpele fout van iemand. Er moest weer eens zonodig een kop rollen. Dit kan zo echt niet doorgaan. Het wordt tijd dat we eens volwassen worden."

De stadhuisaffaire in Apeldoorn begon in 1988 toen de toenmalige coalitiepartners CDA, PvdA en VVD heftig strijd leverden over de lokatie van het nieuwe stadhuis. De PvdA wilde het gebouw midden in de stad aan de markt neerzetten, het CDA was daar fel tegen, onder meer omdat daarvoor een slechts vier jaar oud flatgebouw gesloopt moest worden. Zo'n 25.000 inwoners van de stad zetten hun handtekening tegen sloop van dat gebouw, maar de keuze van de PvdA (en de VVD) kreeg toch een nipte meerderheid in de raad achter zich en twee CDA-wethouders werden gedwongen af te treden. Binnen de VVD liepen de emoties over de kwestie zo hoog op dat een nieuwe partij gesticht werd: de Liberale Volkspartij Apeldoorn.

Volgens Wolves heeft het CDA de 'klap van 1988' echter nog steeds niet verwerkt en is het ten val brengen van Porringa niet veel minder dan een uitgestelde wraakactie. CDA-fractievoorzitter H. van de Kolk noemt die aantijging 'onzin'. "Dit is geen wraakoefening. Porringa is er gewoon verantwoordelijk voor dat het stadhuis stomweg te klein is.''