Politie roept fietsers in Amsterdam tot de orde onze Amsterdamse redactie

AMSTERDAM, 2 OKT. Fietsers die zonder koplamp, achterlicht, of bel door Amsterdam rijden, mogen vanaf maandag kiezen: een boete van veertig gulden of de aanschaf van een lampensetje dat ter plekke op de fiets wordt gemonteerd. Terwijl de overtreder wacht tot zijn fiets klaar is, krijgt hij een educatieve film te zien: Tien minuten fietsongeval met dodelijke afloop.

De beelden worden de ongehoorzame Amsterdammer getoond in het busje dat de actie "Veilig op de fiets' van de Amsterdamse verkeerspolitie zal begeleiden. De coördinator van het project, brigadier P. Ter Meulen noemt de film confronterend: “Hij laat zien wat de gevolgen kunnen zijn van het fietsen zonder licht of reflector.” De videofilm zal ook worden gedraaid op middelbare scholen en in bejaardentehuizen.

Een derde van de Amsterdammers verplaatst zich per fiets. Het parkeren van de auto in de binnenstad wordt alsmaar moeilijker. Een groeiend aantal mensen neemt de fiets “waardoor het verkeer steeds onveiliger wordt”, aldus een politiewoordvoerder. In 1991 vielen in Amsterdam onder fietsers 4 doden en 784 gewonden. Landelijk bedroeg dit aantal 238 doden en 2882 gewonden. Bij een op elke vier verkeersongevallen is een fieter betrokken.

Dat is de reden waarom de Amsterdamse politie wil proberen het gedrag te veranderen in een stad waar fietsen met licht eerder uitzondering dan regel is. De politie hoopt dat overtreders massaal voor de optie "lichtsetje met film' kiezen: “Dan wordt de stad echt veiliger.”

De controle wordt gedurende drie maanden dagelijks gehouden op fietsroutes waar veel ongevallen met fietsers plaatsvinden. Na die termijn wordt er steekproefsgewijs gecontroleerd.