Pleidooi voor splitsen van effectenhandel; Hoeklieden maken weg vrij voor schermhandel

AMSTERDAM, 2 OKT. De Vereniging van Hoeklieden gaat, ondanks eerdere bezwaren, akkoord met een splitsing van de handelsystematiek van de beurs, waarbij de grotere aandelentransacties via beeldschermen worden afgewikkeld.

Dat heeft de Vereniging van Hoeklieden vanmorgen tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Alle handel in aandelen vindt nu nog plaats op de beursvloer, de centrale markt, met tussenkomst van de hoeklieden die koop- en verkooporders voor bepaalde fondsen van banken en commissionairs afwikkelen.

In een vanmorgen vrijgegeven brochure pleit de Vereniging van Hoeklieden voor een segmentering van de aandelenhandel aan de Amsterdamse effectenbeurs in een markt voor grote posten (transacties groter dan 2,5 miljoen gulden effectief) en gereguleerde handel op de beursvloer voor de rest van de transacties. De vrije markt voor grote posten moet wel gekoppeld blijven aan de gereguleerde markt, zodat het principe van de centrale markt overeind blijft. Verder vinden de hoeklieden dat de effectenbeurs efficiënter moet worden.

Met dit voorstel willen de hoeklieden tegemoetkomen aan de wensen en kritiek van grotere marktpartijen (pensioenfondsen, verzekeraars en banken) en voorkomen dat de positie van de hoeklieden helemaal verdwijnt. De grote marktpartijen vinden dat de hoeklieden weinig waarde toevoegen. Zij willen liever direct met elkaar kunnen handelen via beeldschermen. Veel grote partijen wijken nu uit naar Londen (Seaq) om daar in de grote Nederlandse fondsen te handelen. Hierdoor mist de Amsterdamse effectenbeurs veel grote transacties.

De brochure van de hoeklieden, "Geoliede handel, een visie op het toekomstig beursbestel', komt vlak voor een rapport van McKinsey over de toekomst van de Amsterdamse beurs. Dat rapport wordt eind deze maand verwacht en wordt gemaakt in opdracht van het beursbestuur.

De hoeklieden zijn bij hun brochure uitgegaan van het rapport van de Commissie Aandelenhandel dat vorig jaar december is uitgebracht over het toekomstig functioneren van de beurs. Dit rapport is een compromis tussen de meningen van de banken, de commissionairs en de hoeklieden. In het rapport wordt gesteld dat de centrale markt moet worden gehandhaafd.

    • Beurs