Nacht van Poëzie op Buchmesse in 1993

FRANKFURT, 2 OKT. Nederland en Vlaanderen zullen als themaland op de Buchmesse in Frankfurt volgend jaar een Nacht van de Poëzie organiseren, op 6 oktober, daags na de opening van de beurs. “We willen geen openingsgala met smoking en champagne, maar liever een nacht met dichters”, zei dr. A. Pais, voorzitter van de stichting Frankfurter Buchmesse 1993, vanochtend tijdens een persconferentie op de Buchmesse in Frankfurt. Die kleinschalige aanpak was typisch Nederlands, zei hij.

De persconferentie werd in vijf talen gegeven (Nederlands, Duits, Spaans, Engels en Frans) om de openheid van het Nederlandse taalgebied te onderstrepen, die ook bij de presentatie sterk de nadruk krijgt. Een expositie over Exilliteratur uit de jaren dertig moet bij voorbeeld tonen dat De Nederlanden een vrijhaven voor vervolgden waren die er hun boeken konden publiceren. De Vlaamse en Nederlandse prozaschrijvers komen 7 oktober aan bod, en 8 oktober, de laatste beursdag is het thema: vrouwelijke auteurs. Welke schrijvers naar Frankfurt komen konden de organisatoren nog niet zeggen.

Niet alleen de Nederlandstalige literatuur komt aan bod. “Wij willen laten zien dat Vlaanderen en Nederland ook belangrijke producenten zijn van het wetenschappelijke boek, van het educatieve boek en van het kinderboek”, zei Pais. Er komt een gratis krant over Nederland en Vlaanderen als themaland op de beurs. Andere culturele facetten die aan bod komen zijn zeventiende-eeuwse schilderkunst, muziek, theater en dans.

Op de vraag of dit alles met het moeizaam bijeengegaarde budget van 5,5 miljoen gulden (de helft van het budget dat themaland Mexico dit jaar besteedt) bekostigd kon worden, antwoordde Pais: “We doen ons best”.