Luchtdoelraket VS treft Turks schip

ANKARA/BRUSSEL, 2 OKT. Vijf Turkse zeelieden zijn gisteren tijdens NAVO-oefeningen in de Egeïsche Zee om het leven gekomen toen ten minste één, bij vergissing vanaf het Amerikaanse vliegdekschip Saratoga gelanceerde luchtdoelraket de brug van hun onderzeebootjager trof. Vijftien opvarenden werden gewond. De opperbevelhebber van de NAVO in Europa, generaal John Shalikashvili, heeft Turkije mede namens de Amerikaanse regering zijn verontschuldigingen aangeboden.

Onder de slachtoffers is de commandant van het Turkse schip. Volgens een woordvoerder van de NAVO in Napels hoorde de lancering van de in totaal twee raketten niet tot de oefening. Bemanningsleden van de Saratoga hebben deelgenomen aan het reddingswerk op het Turkse schip, de Muavenet, dat na de inslag in brand vloog.

De Muavenet is een voormalige Amerikaanse onderzeebootjager van de Robert H. Smith-klasse, die in 1944 te water werd gelaten. Het schip, dat in 1971 aan Turkije is verkocht, is ingericht als mijnenlegger en heeft 274 opvarenden. Het Amerikaanse vliegdekschip Saratoga stamt uit 1956. Het heeft meer dan 5.000 opvarenden. Behalve met zo'n 75 vliegtuigen is het bewapend met raketten en snelvuurkanonnen tegen luchtdoelen, maar geen raketten die specifiek tegen vijandelijke schepen zijn bedoeld.

Het Turkse schip werd getroffen door één, wellicht twee luchtdoelraketten van het type Sea Sparrow. Hoe de raket het schip heeft kunnen raken is nog onduidelijk. Deze radargeleide raketten hebben een bereik van zo'n twintig kilometer, vliegen met een snelheid van tweeënhalf maal die van het geluid en hebben een springlading van dertig kilogram, die te gering is om een oorlogsschip tot zinken te brengen. (Reuter, AP, AFP)