"Luchtbrug Sarajevo dit weekeinde hervat'

LJUBLJANA, 2 OKT. De luchtbrug op Sarajevo wordt mogelijk morgen maar waarschijnlijk pas zondag hervat. Dat heeft vanochtend een woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de VN (UNHCR) in Zagreb gezegd.

Op het vliegveld van Zagreb staan zes transportvliegtuigen, geladen met hulpgoederen, klaar voor vertrek naar Sarajevo. De luchtbrug op Sarajevo werd onderbroken nadat op 3 september een Italiaans transportvliegtuig in de buurt van de Bosnische hoofdstad was neergeschoten.

In Sarajevo zijn de magazijnen van de UNHCR leeg. De 300.000 Sarajevcani kunnen alleen nog op de zwarte markt aan levensmiddelen komen. Daar kost een kilo suiker vijf gulden en een ei twee gulden. Het gemiddeld inkomen bedraagt zo'n 20 gulden per maand. De stad zit zonder elektriciteit en ook het drinkwater is schaars.

De nu zes maanden durende oorlog in Bosnië heeft al aan ten minste 25.000 mensen het leven gekost. Het medisch crisiscentrum in Sarajevo maakte gisteren bekend dat in de door de Bosnische regering en Kroaten gecontroleerde gebieden 14.364 mensen (onder wie 1.447 kinderen) om het leven zijn gekomen; 57.000 mensen (onder wie 8.500 kinderen) worden vermist. Het in Belgrado verschijnende dagblad Politika maakte begin deze week bekend dat in Bosnië daarnaast 10.000 Serviërs om het leven zijn gekomen.