Leon Brittan construeert flexibel EMS

ROTTERDAM, 2 OKT. Sir Leon Brittan, de Britse vice-president van de Europese Commissie in Brussel, heeft op persoonlijke titel een voorstel gelanceerd om het veelgeplaagde Europese Monetair Stelsel (EMS) aan te passen. In het voorstel van de meest prominente "Europeaan' die Groot-Brittannië rijk is, krijgen Italië en Groot-Brittannië een grotere vrijheid binnen het stelsel van Europese wisselkoersen.

Het "EMS à la Brittan' komt in grote lijnen overeen met de huidige situatie, waarbij munten binnen een van te voren afgesproken marge mogen fluctueren en de overheid gehouden is in te grijpen als de munt niet langer op het voorgeschreven niveau gehandhaafd kan worden. Brittan wil voor het pond sterling en eventueel voor de lire echter een systeem waarbij de zogenoemde bandbreedte niet als verplichting maar als doelstelling wordt gezien. Als de munt uit de banbreedte loopt zou de overheid 30 dagen de tijd krijgen om de koers te ondersteunen. Lukt dat niet, dan volgt alsnog een devaluatie.

Brittan, die zijn idee uiteenzette in de Financial Times zei vanochtend in een toelichting op de Britse radio dat het EMS daarmee flexibeler zou worden. Twee weken geleden moesten Italië en Groot-Brittannïe hun munten uit het systeem terugtrekken omdat de koersen niet langer op het afgesproken niveau gehandhaafd konden worden. Sindsdien zijn Britse politici van mening dat er iets structureel mis is met het EMS. De Britse premier Major wil het pond alleen terugbrengen als de "faultlines', de breuklijnen in het EMS zijn hersteld. Tot nu toe was niet precies duidelijk wat hij daarmee bedoelde en welke verbeteringen hij voorstaat. Andere EG-lidstaten verzetten zich tegen elke aanpassing van het EMS.