Industriële index in VS weer omlaag

WASHINGTON, 2 OKT. De index voor de industriële activiteit in de Verenigde Staten is in september opnieuw gedaald, van 53,7 procent naar 49,0 procent. Dit heeft de Amerikaanse organisatie voor Inkoopmanagers gisteren bekendgemaakt.

Het cijfer draagt bij tot nieuw pessimisme wat betreft de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers, die in de loop van vandaag bekend zouden worden gemaakt. Een cijfer onder de 50 op de index geeft een negatieve groei aan.

De organisatie bestaat uit voorname inkopers van goederen voor de Amerikaanse fabrieken.

Samen met cijfers van het departement van handel over de bouw, heeft de index geleid tot speculaties over een spoedige renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank om de stagnerende economie te stimuleren. Het werkloosheidscijfer van september wordt mogelijk de druppel voor die renteverlaging. Het cijfer zou de laatste nagel aan de doodskist kunnen worden van president Bush' hoop op economisch herstel vóór de presidentsverkiezingen van november. Economen ramen de werkloosheid in september op 7,7 procent. In augustus was dat nog 7,6 procent.

In reactie op de nieuwe gegevens zijn de aandelen op de Amerikaanse beurs omlaag gegaan. De obligaties stegen wegens de verwachte renteverlaging. (Reuters)