Het woord vlizotrap

Mijn hele leven, en ik ben al zestig jaar, lees ik in beschrijvingen van huizen dat er een "vlizotrap' in zit.

Ik dacht dat vlizo een speciaal materiaal was, waar je stevige trappen van maakt, waar je nooit van af valt. Maar vanmiddag vertelde iemand me dat een vlizotrap een vliering-zolder-trap is. Een vlizotrap kan dus van elk materiaal gemaakt zijn, als hij maar van vli naar zo gaat. Jij hoeft niet zestig te worden voor je dit geheim te weten komt.

Nu een andere trap. Vraag aan iemand: "Wat is een wenteltrap?' en je zult zien dat hij bij zijn antwoord met zijn hand een slakkenhuisvormig kurketrekkergebaar van beneden naar boven maakt. Er zijn meer dingen die, als je vraagt wat ze zijn, de ander dwingen zijn handen te gebruiken. Tot die handwerkwoorden horen: applaudiseren, bidden, breien, vuist, golvend, vijf, koffiemolen, lichtknopje.