Franse scenarist Jean Aurenche (88) overleden

PARIJS, 2 OKT. De Franse scenarioschrijver Jean Aurenche is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden, zo deelde regisseur Bertrand Tavernier mee.

Aurenche, in 1938 co-auteur van Marcel Carné's Hôtel du Nord, vormde van 1943 tot 1974 een scenaristenduo met dialoogschrijver Pierre Bost, dat onder meer films schreef voor Claude Autant-Lara (Le diable au corps, La traversée de Paris) en René Clément (Jeux interdits, Paris brûle-t-il?). Ze vormden rond 1960 het mikpunt van de "nouvelle vague'-regisseurs, die de door Aurenche en Bost geschreven, literaire en fijnzinnige films beschouwden als het prototype van de door hen verfoeide Franse "kwaliteitscinema'. In 1974 vroeg Tavernier hen zijn L'horloger de St. Paul te schrijven, het begin van een rehabilitatie. Sindsdien schreef Aurenche (Bost overleed in 1975) voor Tavernier onder meer Que la fête commence, Le juge et l'assassin (bekroond met scenario-César) en Coup de torchon. (AFP)