Forse kritiek op Britse bank in BCCI-zaak

WASHINGTON, 2 OKT. De Britse centrale bank is mede schuldig aan het feit dat de Bank of Credit and Commerce International (BCCI) zich jaren schuldig heeft kunnen maken aan financiële misdaden.

Dit staat in een rapport van de Amerikaanse senaat dat gisteren is gepubliceerd.

Ook het oliestaatje Abu Dhabi, de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de Federal Reserve (het stelsel van Amerikaanse centrale banken) krijgen ervan langs in het achthonderd pagina's dikke rapport over het BCCI-schandaal.

De bank, waarvan het belangrijkste kantoor is Londen was gevestigd, werd in juli 1991 gesloten. In het rapport, dat is gebaseerd op vier jaar onderzoek, staat dat de BCCI zich schuldig heeft gemaakt aan fraude, het witwassen van geld, steun aan terroristen, wapenhandel, prostitutie en belastingontduiking. Het rapport werd opgesteld door de senaatscommissie voor terrorisme, narcotica en internationale operaties, onder leiding van de Democratische senator John Kerry.

De Bank of England wordt er in het rapport van beschuldigd ruim vóór sluiting van de bank op de hoogte te zijn geweest van frauduleuze praktijken van de BCCI, maar deze informatie te hebben achtergehouden. “Het antwoord van de Bank of England was niet de bank te sluiten, maar er juist alles aan te doen om sluiting te voorkomen”, aldus de senaatscommissie. De Britse centrale bank wilde niet ingaan op de kritiek in het rapport.

Het Londense accountantsbureau Price Waterhouse, de voormalige accountant van de BCCI, wees de kritiek op de centrale bank van de hand. In een verklaring laat het weten dat de kritiek “een ratjetoe van geruchten, gissingen en hypotheses” is. “Elk onderzoek naar de BCCI-fraude waarbij de belangrijkste accountants en hun papieren niet eens worden geraadpleegd, laat ruimte voor twijfel over de bruikbaarheid van de conclusies”, aldus Price Waterhouse. Het accountantsbureau zegt in de verklaring dat het de senaatscommissie heeft aangeboden mee te werken aan het onderzoek, maar dat het nooit antwoord heeft ontvangen.

Het onderzoeksrapport uit ook kritiek op de Federal Reserve. Door slechte coördinatie van het stelsel van Amerikaanse centrale banken kon de BCCI in het geheim twee Amerikaanse banken overnemen, de First American en de Bank of Georgia.

De kritiek van de commissie-Kerry aan het adres van de CIA betreft het achterhouden van informatie aan de financiële autoriteiten over het feit dat de BCCI een criminele organisatie was. “Als de CIA juist had gehandeld”, aldus het rapport, “had het cliënten van de bank in de hele wereld kunnen behoeden voor het verlies van in totaal honderden miljoenen dollars”.

De rol van Abu Dhabi is groter dan aanvankelijk werd aangenomen, volgens het rapport. Het staatje heeft nagelaten om samen te werken met de Amerikaanse autoriteiten in het schandaal. Vanaf november 1990 heeft Abu Dhabi geweigerd documenten en getuigenverklaringen te overhandigen aan Amerikaanse onderzoekers, ondanks herhaalde verzoeken daartoe. In plaats daarvan heeft het de onderzoekers met succes op afstand gehouden van cruciale informatie over de BCCI, aldus het rapport. (Reuter)