Europese interesse voor Mexico gering

BROWNSVILLE/MATAMOROS - Europese bedrijven blijken nauwelijks geïnteresseerd in de Mexicaanse assemblage-industrie. Ook nu een vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico in het verschiet ligt, en daarmee een gezamenlijke markt van 360 miljoen consumenten, is de interesse vanuit Europa vrijwel nihil.

“Van alle aanvragen van bedrijven voor prospectussen, rondleidingen en andersoortige informatie is minder dan één procent afkomstig uit Europa. We zien hier vooral veel Aziatische ondernemers”, aldus Luis Elizondo, algemeen directeur van het Comité voor de Industriële Ontwikkeling in Matamoros, waar zo'n honderd assemblagebedrijven uit de VS, Canada en Japan zich hebben gevestigd. Elizondo zegt desgevraagd niet precies te weten waarom de belangstelling uit Europa zo gering is. “De afstand kan een factor zijn”, vermoedt hij.

Het Nederlandse Philips-concern heeft weliswaar twee vestigingen in Matamoros (North American Philips Airpax en Anchor Brush), maar beide bedrijven zijn aangekocht vanuit de VS. Alom wordt de Europese afwezigheid opgemerkt. “Ik maak me daar zorgen over”, zegt directeur industriële ontwikkeling Jim Ebersole van de Port of Brownsville. De havenmanager overweegt dan ook een acquisitiemissie naar Europa.

Volgens de scheidende eerste secretaris van de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad, David van Iterson, speelt vooral het buitensporig grote verloop van personeel de Europese bedrijven in Mexico parten. “Soms gaat het om een verloop van tien procent per maand.” Volgens de diplomaat blijken Mexicaanse vrouwen als werknemers honkvaster dan mannen. In de maquila-industrie wordt vooral gebruikt gemaakt van vrouwelijke arbeidskrachten. Van Iterson denkt ook dat onvoldoende garantie voor kwaliteit een factor is die Europese bedrijven ervan weerhoudt zich in Mexico te vestigen.

De Nederlandse minister van buitenlandse handel Yvonne van Rooy is van plan op korte termijn een handelsmissie naar Mexico te leiden. Maar bij deze missie hebben Nederlandse investeringen in Mexico niet de hoogste prioriteit, zomin als dat het geval was met een industrieel-agrarische missie die in april van dit jaar Mexico bezocht onder leiding van minister Bukman (landbouw).