DCC-cassette van Philips is iets te breed

ROTTERDAM, 2 OKT. Philips' introductie van de digitale compact cassette (dcc) is wederom op een hindernis gestoten: vlak voor de introductie van het systeem op de Japanse markt blijkt dat sommige cassettes een fractie van een millimeter te groot zijn, waardoor ze niet in de afspeelapparatuur passen.

Philips heeft daarom samen met partner Matsushita de voorbespeelde cassettes van de Japanse markt gehaald. De Japanse consument, die de dcc-spelers sinds twee weken kan kopen, moet het daarom nog even zonder de voorbespeelde software stellen. Dit heeft een woordvoerder van Philips desgevraagd bevestigd.

De digitale cassettes moesten volgens de oorspronkelijke plannen vandaag in de winkels liggen. Philips heeft nu alle geluidsdragers teruggehaald van de distributiepunten “omdat ze niet voldeden aan onze kwaliteitseisen”. De onlangs geopende dcc-fabriek van Polygram in Amersfoort leverde niet de kwaliteit af die werd verwacht. Volgens de woordvoerder zijn de problemen inmiddels verholpen en zijn de voorbespeelde geluidsdragers “in de tweede helft van oktober” verkrijgbaar.

Ondanks de problemen met de cassettes is er volgens Philips ook nog goed nieuws te melden over de Japanse introductie. De verkoop gaat “hartstikke goed”. “De afspeelmachine staat pas twee weken in de Japanse winkels, maar de afzet overtreft al onze verwachtingen”.

Enige tijd geleden ontstonden er problemen bij de fabricage van de apparaten. Daardoor moest de geplande introductie op de Europese markt worden verschoven. Bij sommige digitale cassetterecorders sloot het laadklepje niet goed en functioneerde de besturing van het zoekmechanisme niet altijd.

Japan was het eerste land dat kennis kon maken met dcc. Introductie in andere landen volgt later dit najaar.