Damrak in greep van zwakke dollar

AMSTERDAM, 2 OKT. De effectenbeurs was vrijdagochtend het toonbeeld van een markt op de laatste dag van de week. In een flinterdunne markt kwamen de aandelenkoersen, als er al wat gebeurde, slechts fractioneel van hun plaats.

AMSTERDAM Daarin kan echter in de loop van de middag verandering komen als de Amerikaanse werkloosheidscijfers over september rond half twee bekend worden. Gevreesd wordt die cijfers wel eens desastreus kunnen zijn. Een mogelijke rentedaling in de VS kan daaruit voortvloeien. Als dan de Bundesbank, die vandaag bijeenkomt, zou besluiten de rente ongewijzigd te laten, zal de de dollar opnieuw sterk onder druk komen. Dit zal dollargevoelige fondsen ongunstig beïnvloeden. De stemmingsindex was rond het middaguur 110,60 tegen een slot donderdag van 110,5. Eerder op de ochtend bereikte deze index 111,0 punten.

Bij de hoofdfondsen wist Daf in eerste instantie licht te herstellen tot 13,80 gulden nadat gisteren was ontkend dat het bedrijf niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen. Kort na het middaguur was dat goeddeels weggeëbd. KLM was tien cent lager op 25,80. Elsevier had duidelijk last van het ontbreken van de buitenlandse vraag en brokkelde 2,30 af tot 110,30.

NEW YORK De koersen op Wall Street zakten gisteren in vooral door teleurstelling over aanhoudend slecht economisch nieuws en ondanks sterke vermoedens over een op handen zijnde nieuwe renteverlaging door de Fed. Het Dow-Jones Industrial koersgemiddelde daalde 17,29 punten tot 3.254,37.

LONDEN De koersen openden vanochtend lager. Halverwege de ochtend was het FT-100 gemiddelde ongeveer 10 punten gezakt naar 2.562,5. Britse beleggers zien in het verder dalende pond nu toch een bedreiging ontstaan.

FRANKFURT De koersen begonnen vanochtend fractioneel lager. De markt is afwachtend over de rente-beslissing van de Bundesbankrat die vanmiddag bekend wordt. De Dax-30 index stond om 12.15 uur op 1.483,86.

TOKIO Het Nikkei-225 koersgemiddelde daalde vandaag met 45,84 punten tot 17.324,07, daarmee de week afsluitend met een teruggang van totaal 1.285,88 punten (6,9 procent).