Apothekerscoöperatie OPG begin november naar de beurs

ROTTERDAM, 2 OKT. De apothekerscoöperatie OPG verwacht uiterlijk begin november over een beursnotering te beschikken. De onderneming stelt ruim 20 procent van het aandelenkapitaal ter beschikking aan beleggers, voor een geschatte prijs van 30 gulden per certificaat. OPG is de eerste coöperatie die kapitaal via de beurs gaat aantrekken.

“Wij zijn vol vertrouwen over de komende beursgang”, zei bestuursvoorzitter drs. W.A.M. de Bruijn gisteren na afloop van de ledenvergadering. Hoewel het beursklimaat op dit moment niet al te rooskleurig is, zei De Bruijn te verwachten dat beleggers een stabiel fonds als OPG zullen verwelkomen. Hij verwees naar de Britse OPG-partner Unichem, die enige tijd geleden een notering verkreeg aan de Londense beurs, “een van de meest succesvolle beursintroducties sinds jaren”.

De Bruijn heeft genoeg reden om tevreden te zijn over de prestaties van OPG. De coöperatie heeft het afgelopen boekjaar een omzet behaald van 1,676 miljard gulden, drie procent meer dan het jaar daarvoor. Als het voorafgaande boekjaar, dat zestien maanden telde, wordt omgerekend naar twaalf maanden, is de omzet met 8 procent toegenomen, zo blijkt uit het jaarverslag. De winst steeg in deze periode van 40,1 naar 44,2 miljoen gulden.

OPG heeft als hoofdactiviteit de distributie van geneesmiddelen. De coöperatie beschikt over een marktaandeel van 40 procent, vier procent meer dan vorig jaar. De stijging is voor een groot deel te danken aan de overname van enige onderdelen van concurrent Medicopharma, die vorig jaar failliet is gegaan. Afnemers van OPG zijn de zelfstandige apothekers, de ziekenhuisapotheken en de apotheekhoudende huisartsen. Daarnaast beschikt OPG over twee fabrieken van generieke geneesmiddelen (medicijnen waarvan het patent is verstreken), Pharmachemie en Pharbita, en ontplooit het bedrijf activiteiten op het gebied van doorstraling van medische instrumenten en levensmiddelen.

De plannen van de PTT om ook de distributie van geneesmiddelen te gaan verzorgen, boezemen bestuursvoorzitter De Bruijn weinig schrik in. “Distributie van geneesmiddelen is meer dan het brengen van een pakje van A naar B”, stelt De Bruijn vol zelfvertrouwen. Er zijn volgens hem altijd al kleine distributeurs geweest naast de groothandels, maar deze zijn er nooit in geslaagd om een substantieel deel van de markt te veroveren. OPG levert volgens De Bruijn veel extra service, “en de apothekers zijn bereid daarvoor te betalen.

De apothekerscoöperatie (waarbij ongeveer 90 procent van de Nederlandse apothekers is aangesloten) heeft grootse plannen voor expansie over de grenzen. OPG heeft daarvoor in 1990 een samenwerkingsverband gesloten met twee buitenlandse partners, het Britse Unichem en het Duitse Wiveda/Egwa.