ANDERE HUTSPOT

Als kind kreeg ik op 3 oktober een traktatie in de vorm van een chocolade kookpotje met marsepeinen worteltjes, een verwijzing naar een van de symbolen van het ontzet van Leiden: hutspot.

Vanwaar die hutspot? Naar verluidt zou in de Spaanse stellingen een pan hutspot achtergebleven zijn. De hutspot van toen (1574) kan niet dezelfde samenstelling hebben gehad als die van nu. Aardappelen hadden hun entree in Europa nog niet gemaakt. De hutspot van toen bevatte vermoedelijk witte bonen en - in plaats van winterwortels - witte pastinaken. Witte pastinaken zijn in ons land, anders dan in Engeland, nog slechts te vinden in natuurvoedingswinkels en speciaalzaken.

Meer informatie over de culinaire kanten van het Leids ontzet staat in het boekje ”Koken op 3 oktober' van Anne Scheepmaker (Uitgeverij Bzztôh).

Ook op de hedendaagse hutspot zijn variaties mogelijk, zoals deze (voor 4-5 personen):

1 1/2 kilo aardappelen

3/4 kilo winterwortelen

2 grote uien

zout

1 knolselderij

1/4 liter melk

klontje boter, peper

100 gram cashewnoten

Schil en was de aardappelen. Schil de wortels en snijd ze in stukjes; pel en snipper de uien. Kook deze drie groenten samen in een pan met water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.

Snijd de knolselderij in plakken, schil de plakken en snijd ze in blokjes. Kook de blokjes de laatste 10 minuten met de andere groenten mee. Giet de groenten af, stamp ze fijn en roer ze met hete melk, een klontje boter en peper tot een smeug mengsel. Voeg de cashewnoten toe. Vegetariërs kunnen stukjes kaas (300 gram) door de stamppot roeren, bijvoorbeeld pittige Pardano. Vleeseters kunnen het maal completeren met hachee, een gehaktbal of klapstuk.

    • Annelène van Eijndhoven