Air France schrapt 1.500 banen extra

PARIJS, 2 OKT. Air France-president Bernard Attali wil met deze bezuinigingen bereiken dat de nationale luchtvaartmaatschappij, die sinds 1990 verlies lijdt, in 1994 uit de rode cijfers komt. De groep Air France (Air France, Air Inter en UTA) telde in 1991 nog 45.000 werknemers. Eind volgend jaar zullen in totaal 5.000 arbeidsplaatsen sinds de fusie van de drie maatschappijen in 1991 zijn opgeheven.

Air France, dat zwaar te lijden heeft van de hevige prijzenslag in het vliegverkeer tussen de VS en Europa, sluit voor het eerst niet uit dat er gedwongen ontslagen zullen vallen. De directie wil in totaal 10 procent op de personeelskosten (750 miljoen franc) bezuinigen. De salarissen van de piloten zouden eveneens verlaagd moeten worden. Daarover beginnen binnenkort onderhandelingen met de betrokken vakbonden.

Air France bezuinigt verder op nieuwe investeringen - zes miljard franc (17 procent) in de periode 1992-1995. Het eigen kapitaal zal met 560 miljoen franc worden uitgebreid door overname van de aandelen (12,3 procent) die de Franse spoorwegen (SNCF) in Air Inter hebben. De SNCF zal worden betaald met aandelen Air France, dat nu een eigen vermogen heeft van 15,7 miljard franc. Daar staat een schuld van 21,5 miljard franc tegenover.

    • Jan Gerritsen