Zuivelconcern Frico Domo schrapt nog eens 600 banen

LEEUWARDEN, 1 OKT. Bij de zuivelcoöperatie Friesland Frico Domo verdwijnen de komende twee jaar nog eens 600 banen. Dit heeft de directie gisteren aangekondigd. Daarmee komt het totaal aantal arbeidsplaatsen dat de directie wil schrappen op 1200.

De directie sluit gedwongen ontslagen niet uit. De nieuwe ingreep vormt de tweede fase van een al eerder begonnen reorganisatie, die de directie nodig acht om de onderneming gezond te maken. De sanering moet in 1995 leiden tot een kostenbesparing van 90 miljoen gulden. Bij de coöperatie werken nu nog 7000 mensen, van wie 3000 in het buitenland.

De kaasdivisie van het concern wordt in het directie-plan met 450 arbeidsplaatsen ingekrompen, onder andere door sluiting van de kaasfabrieken in Tuk en Oosterzee. Daarnaast wil de directie 150 banen schrappen bij de onderhouds-, schoonmaak- en technische diensten in Leeuwarden.

Verder staat de fabriek voor consumptiemelk in Warga (250 werknemers) op de nominatie voor sluiting. Uit protest hiertegen heeft het personeel in deze vestiging vanmorgen het werk een uur neergelegd. Bij de condensfabriek in Leeuwarden, waar onder andere Friesche Vlag koffiemelk wordt gemaakt, zouden 300 van de 1200 arbeidsplaatsen verdwijnen. Tenslotte zouden 50 banen op het hoofdkantoor in Leeuwarden worden geschrapt.

Vorig jaar startte Friesland Frico Domo met een saneringsoperatie, die tot doel heeft binnen drie jaar betere resultaten te bereiken. De zuivelonderneming hoopt haar leden-veehouders hierdoor een concurrerende melkprijs te kunnen uitbetalen. “Onze problemen liggen niet aan de marktkant, want onze produkten worden goed verkocht, maar we blijken te veel kosten te maken. Die moeten worden gereduceerd wil je mee blijven doen”, aldus directiewoordvoerder P. den Oudsten. Het bedrijf kan niet langer garanderen dat de reorganisatie zonder gedwongen ontslagen kan worden doorgevoerd. “Die garantie kunnen we niet geven. Wel zullen we proberen zoveel mogelijk mensen te herplaatsen binnen de onderneming.”

Voor de vakbonden, die gisteren werden ingelicht over de verdere sanering, zijn gedwongen ontslagen onbespreekbaar. “De sanering is niets anders dan grootscheeps snijden in de personeelskosten, terwijl er is geen enkele garantie voor een gezonde onderneming met werkgelegenheid in de toekomst”, aldus de Voedingsbond FNV. “Het probleem bij Friesland Frico Domo is dat men te veel is gericht op bulkpodukten.”