Wiersma enige Nederlander zonder winst op WK dammen; Sijbrands nadert Gantwarg

TOULON, 1 OKT. De Nederlandse deelnemers hebben de tweede week van de strijd om de damwereldtitel succesvol afgesloten. Met uitzondering van Wiersma wonnen alle Nederlanders, waardoor Sijbrands met de ook winnende titelverdediger Tsjizjov een punt dichterbij de leidende Gantwarg kwam. De Wit-Rus kwam al na vier minuten (en elf zetten) remise overeen met de Israeliër Koyfman. Daardoor kwam hij op een totaal van zestien punten uit tien partijen, één meer dan Sijbrands en Tsjizjov. Gantwarg nam daarmee een voorschot op de rustdag van donderdag.

Sijbrands was de eerste concurrent van Gantwarg, die zich van de winst verzekerde. De Fransman Nimbi werd vanuit de opening in de tang genomen. Totdat hij rond de vijfendertigste zet meende Sijbrands te kunnen verrassen. Hij liet de oud-wereldkampioen op dam komen die een meerslag tot gevolg had, en meende vervolgens zelf ook door een "plakker' te kunnen promoveren. Hij had echter over het hoofd gezien, dat zijn dam onmiddellijk van het bord verdween toen Sijbrands de zijn in veiligheid bracht.

Inmiddels had Wiersma al een kostbaar verliespunt moeten incasseren. Hoewel de Fries met voordeel uit de opening kwam, verraste de Senegalese kampioen Samb hem met een "nieuwtje'. “Daaraan kun je merken, dat de Afrikanen toch steeds meer de theorie gaan bestuderen”, stelde Wiersma, die lang nadacht en tot de conclusie kwam dat zijn voordeel verdwenen was. Hij bood vervolgens remise aan om elk risico uit te sluiten.

Jansen vond voor de tweede achtereenvolgende keer in de klok een "bondgenoot'. De Fransman Gilles Delmotte stond weliswaar de hele partij onder druk, maar vond in de tijdnoodfase plotseling een heel aardige wending, die een zege van Jansen hoogst onzeker maakte. De invaller kwam echter niet verder dan 49 zetten toen zijn vlag viel. Analyses toonden na afloop aan dat hij remise in handen had.

Scholma liet het ook op het uurwerk aankomen tegen de jonge Ivoriaan Fofana. Met nog minder dan één minuut bedenktijd moest hij nog vijftien zetten produceren. De Afrikaan probeerde zijn nervositeit te verbergen door niet op die tijdnood van de Groninger te spelen, maar moest kort na de controle erkennen dat Scholma geen fout had gemaakt en een winnende positie innam.

Gantwarg zag die Nederlandse victorie met gemengde gevoelens aan, maar was nog meer gespannen over de uitslag van de ontmoeting Tsjizjov-Mogiljanski. De Amerikaan deed geen moment onder voor de wereldkampioen en had het in het gevorderde middenspel min of meer aan zichelf te wijten, dat hij ten onder ging.