Voorsprong Dos Santos in Angola

LUANDA, 1 OKT. Volgens de eerste, nog zeer voorlopige uitslagen van de verkiezingen in Angola heeft de regerende MPLA van president José Edoardo dos Santos een voorsprong genomen op de Unita, de voormalige rebellenbeweging van Jonas Savimbi.

De eerste uitslagen uit zeven provincies geven de MPLA rond 46 procent van de stemmen; in de presidentsverkiezingen kan Dos Santos rekenen op rond 52 procent van de stemmen. Unita kreeg 19,5 procent; op haar presidentskandidaat Jonas Savimbi is bijna 21 procent van de stemmen uitgebracht. Deze vroege prognoses zijn gebaseerd op één procent van alle uitgebrachte stemmen. Volgens Unita komen de uitslagen uit gebieden die door de MPLA worden gedomineerd; eigen steekproeven geven de Unita juist een ruime voorsprong, zo meldde een woordvoerder van de partij.

De tweedaagse stembusslag is zonder grote incidenten verlopen, ondanks de sterke gevoelens van verbittering die nog steeds bestaan na het beëindigen van de zestienjarige burgeroorlog tussen de voormalige marxisten van het MPLA en het rechtse Unita. Het enige gewelddadige incident werd gisteren uit de hoofdstad Luanda gemeld, waar aanhangers van Unita een politieman doodschoten die op wacht stond bij de woning van de onderminister van binnenlandse zaken. (Reuter)