Voor het eerst een gespreide herfstvakantie

DEN HAAG, 1 OKT. De herfstvakantie wordt dit jaar voor het eerst gespreid over twee weken. De scholen in Noord- en Midden-Nederland zijn van 17 tot 24 oktober gesloten. In Zuid-Nederland hebben de scholieren van 24 tot 31 oktober vakantie.

Gedurende die veertien dagen zullen volgens de ANWB ongeveer één miljoen Nederlanders met vakantie gaan: vijfhonderdduizend in het buitenland en vijfhonderdduizend in eigen land. De aantallen zijn gelijk aan die van vorig jaar.

Voor langere buitenlandse vakanties (ten minste vier overnachtingen) zijn volgens de prognose van de ANWB Spanje, Portugal en Frankrijk populair. De toerist verblijft daar voornamelijk in hotel, bungalow of appartement. Alleen de doorgewinterde kampeerders trekken er nog met tent of caravan op uit.

Voor verre reizen kiest de vakantieganger dit najaar voor Florida en de Nederlandse Antillen. Voor kortere vakanties zijn vooral Duitsland, België en Luxemburg in trek. Ook neemt de belangstelling voor Groot-Brittannië toe.

In Nederland zijn de Waddeneilanden, Veluwe, Noord-Brabant en Limburg populair. De auto blijft het favoriete vervoermiddel voor de vakantiegangers.