Utrechtse vuilnismannen protesteren bij politiebureau

UTRECHT, 1 OKT. Enkele tientallen Utrechtse vuilnisophalers hebben zich gisteren demonstratief aangegeven bij het politiebureau aan de Marco Pololaan. Zij protesteerden daarmee tegen de manier waarop het strafrechtelijk onderzoek inzake de steekpenningen wordt uitgevoerd en de negatieve publiciteit die daarmee gepaard gaat.

Tot nu toe zijn elf vuilnismannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze in ruil voor geld extra vuilnis hebben meegenomen van winkels en horecagelegenheden. De betreffende middenstanders konden zo hogere reinigingstarieven omzeilen. De onrust was ontstaan nadat de politie had meegedeeld dat het onderzoek nog zes weken in beslag zou nemen.

Na overleg met de vuilnisophalers heeft de politie toegezegd dat zij probeert de zaak eerder af te ronden en dat verdachten niet meer op het werk worden aangehouden.

Aldus kan worden voorkomen dat de spanningen verder oplopen en het ophalen van vuilnis in gevaar komt. De affaire heeft geleid tot een aanmerkelijk hoger ziekteverzuim bij de dienst.

Een woordvoerder van de politie verklaart desgevraagd dat van meet af aan ook de rol van de winkeliers in het onderzoek is betrokken, maar dat nog niet zeker is of dit tot aanhoudingen zal leiden. “Dat is afhankelijk van wie het initiatief is uitgegaan”, aldus de woordvoerder.

Wethouder B. Schouten van Milieu en de voorzitter van de Ondernemersvereniging Centrum Utrecht, M. Hellemans, hebben al eerder te kennen gegeven dat ook de betrokken winkeliers moeten worden vervolgd.