Tacitum werpt zich wederom op voor redding Homburg

CUIJK, 1 OKT. Een dag nadat de overname van het vleesconcern Homburg door branchegenoot Boekos een forse stap dichterbij is gekomen, heeft de beleggersgroep Tacitum opnieuw laten weten Homburg te willen kopen. “Boekos is niet in staat om Homburg te laten voortbestaan, wij wel”, zei woordvoerder J. van der Vecht vanmorgen.

Tacitum, dat een aantal onbekende beleggers vertegenwoordigt, deed vorige week per advertentie in een aantal dagbladen een oproep aan de certificaathouders om hun stukken ter verkoop aan te melden. Van der Vecht: “Inmiddels hebben zich 1200 mensen gemeld en wij denken dat we de meerderheid zullen krijgen. In ons plan blijft de werkgelegenheid behouden en worden ook de belangen van de aandeelhouders behartigd”.

De beleggers willen een financieringsactiviteit bij Homburg inbrengen en gedeeltelijk profiteren van het fiscaal compensabele verlies van 60 miljoen gulden. “Daarover moeten wij nog met de fiscus onderhandelen, want om die verliezen te kunnen benutten moet je winsten gaan maken in dezelfde activiteiten. Daarbij komt dat je in de vleesssector nooit 60 miljoen gulden kunt verdienen, dus wij denken meer in de richting van 30 miljoen gulden”, zegt Van der Vecht.

Volgens Van der Vecht heeft bewindvoerder H. Emmerig het vleesconcern Homburg "verkwanseld' aan Boekos. “Boekos stond bovenaan onze lijst, Tacitum helemaal onderaan”, zei van Emmerig gistermiddag na de buitengewone aandeelhoudersvergadering. Boekos heeft een principe-overeenkomst voor de overname van Homburg en draagt het reddingsplan dat 6 tot 7 miljoen gulden gaat kosten.

Homburg (nu nog 275 werknemers) sluit onder druk van Boekos zijn conservenfabriek in Epe waar 90 mensen werken. De werknemers in Epe legden gisteren het werk een half uur neer nadat de sluiting bekend was geworden. Ongeveer 35 werknemers gaan met de machines mee naar de hoofdvestiging in Cuijk, waar de conservenproduktie wordt geconcentreerd. Tussen de 20 en 25 mensen kunnen waarschijnlijk aan de slag bij buurman Gosschalk, een vleesbedrijf dat met Homburg onderhandelt over de overname van de fabrieksgebouwen.

Details over het reddingsplan willen president-commisarris B. ten Hoove en Emmerig pas bij een volgende aandeelhoudersvergadering binen drie weken geven. De fabriek in Vlijmen (ruim 40 werknemers) wordt in elk geval afgestoten, zodat na de saneringsoperatie nog ruim 200 mensen bij Homburg werken. Voor de schuldeisers die gisteren unaniem instemden met een definitieve surséance hoopt Van Emmerig minimaal 20 procent van hun vorderingen terug te krijgen.

Boekos heeft onlangs ruim 2 miljoen gulden op tafel gelegd in de vorm van een converteerbare lening en komt met nog eens 600.000 gulden over de brug. Op dit moment draait Homburg volgens Ten Hoove met een verlies van 300.000 tot 400.000 gulden per maand. De presentatie van de jaarrekening over 1991 werd gisteren opnieuw uitgesteld.

    • Karel Berkhout