Serviërs sturen moslims weg uit wijken Sarajevo

LJUBLJANA, 1 OKT. In de Bosnische hoofdstad Sarajevo zijn gisteren volgens een woordvoerder van het Rode Kruis in de wijk Grbavica vijfhonderd moslims en Kroaten door Servische milities uit hun huizen verdreven.

Het is voor het eerst dat in Sarajevo zelf sprake is van een systematische "etnische zuivering'.

De moslims en Kroaten kregen in de meeste gevallen slechts een kwartier de tijd om wat bezittingen bij elkaar te rapen en de brug over de Miljacka over te steken naar de door de moslims beheerste wijken van de Bosnische hoofdstad.

In het oosten van Kroatië hebben officieren van de VN-vredesmacht gisteren kunnen verhinderen dat rond duizend Kroatische vluchtelingen naar hun dorpen in de door de Servische milities bezette regio Baranja zouden terugkeren. Een Russische VN-officier slaagde er na een emotionele oproep in de Kroaten van hun voornemen af te brengen. Servische milities hadden gedreigd het vuur op de vluchtelingen te openen wanneer zij de door de VN bewaakte demarcatielijn zouden overschrijden. Vertegenwoordigers van de VN en de Kroatische regering hadden de vluchtelingen opgeroepen voorlopig van hun terugkeer af te zien: “Een terugkeer van de Kroaten op dit moment zou een bloedbad tot gevolg hebben”, aldus een VN-woordvoerder.

De aan Servië grenzende regio Baranja is een van de drie regio's in Kroatië waar sinds mei een VN-vredesmacht is gestationeerd. Volgens de afspraken hadden de Servische milities, die dit gebied vorig jaar veroverden, hun wapens na de komst van de VN-troepen moeten inleveren. Dat hebben ze niet gedaan. Volgens de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros Ghali, zijn in de door de VN-strijdmacht gecontroleerde gebieden nog 16.000 goed bewapende Servische militairen aanwezig. Zij maken een veilige terugkeer van de Kroaten onmogelijk, aldus Boutros Ghali.

De Kroatische president, Franjo Tudjman, heeft gedreigd zijn leger naar de door de VN gecontroleerde gebieden te sturen wanneer de VN-vredesmacht er niet in slaagt de Servische milities te ontwapenen. Boutros Ghali vreest dat het opnieuw tot een gewelddadige confrontatie zou kunnen komen tussen het Kroatische leger en Servische milities. Hij heeft de Veiligheidsraad gevraagd zich over de problemen te buigen.

    • Theo Engelen