Ruud Gullit een uur in actie met AC Milan in Ljubljana; Stunt van ploeg Beenhakker

ROTTERDAM, 1 OKT. De grootste verrassing in de drie Europese voetbaltoernooien vond ver na middernacht in Lissabon plaats. Daar zette Grasshoppers, getraind door Leo Beenhakker, tegen Sporting de veertien dagen geleden op eigen veld opgelopen 3-1 nederlaag recht. De Zwitsers wonnen met dezelfde cijfers en maakten in de verlenging het beslissende vierde doelpunt.

De Nederlander Stan Valckx had een grote kans Sporting naar de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi te schieten. Hij miste echter een minuut voor de tijd de toegekende strafschop. De Brazilaan Elber was de opvallendste speler bij Grasshoppers. Hij scoorde twee keer, in de 31ste en de 110de minuut. Sporting, met Bobby Robson in de dug-out, werd na het eindsignaal door de eigen aanhang, 40.000 toeschouwers, uitgefloten.

Ruud Gullit heeft gisteravond een uur meegespeeld met AC Milan tegen Olimpija. Hij stond rechts in de voorhoede opgesteld. Trainer Capello verklaarde na afloop dat de wissel van Gullit niets te maken had met zijn spel of conditie. Hij vond dat de felle Nederlander goed speelde. Capello vreesde echter voor een blessure van Gullit op het slechte veld in Ljubljana.

Op het moment, in de 61ste minuut, dat Gullit werd gewisseld was AC Milan al lang zeker van een plaats in de tweede ronde. De Italiaanse kampioen won de eerste wedstrijd met 4-0 en leidde na vijftig minuten met 2-0 door doelpunten van Massaro en Rijkaard. Tassotti bepaalde de eindstand op 3-0.

De aanvallers Van Basten en Papin werden gespaard. Ook Savicevic deed niet mee. De Serviër was in Milaan achtergebleven omdat hij in Slovenië voor zijn veiligheid vreesde. Daardoor kon de zesde buitenlander, de Kroaat Boban, zijn debuut maken. Hij stond op het middenveld.

Barcelona bereikte ook de tweede ronde van het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen. Dat ging echter niet overtuigend. De Spaanse titelhouder speelde 0-0 in Stavanger tegen Viking. Het ene doelpunt in de eerste wedstrijd was derhalve voldoende om de Noren uit te schakelen.

In Barcelona had Johan Cruijff zijn vedetten Koeman en Stoitsjkov nog op de tribune gehouden. In Noorwegen deden ze beiden mee. Barcelona had in Stavanger een veldoverwicht. De miljoenenploeg werd echter op het middenveld goed afgestopt. Viking kreeg één goede mogelijkheid na een foutieve pass van Koeman.

De aardigste tweekamp uit de eerste ronde was die tussen de Engelse, Leeds United, en Duitse kampioen, VfB Stuttgart. Leeds leek kansloos na de 3-0 nederlaag in Stuttgart, maar de Engelsen legden zich niet bij voorbaat bij een uitschakeling neer. Ze vielen voor 20.547 toeschouwers vanaf de eerste minuut agressief aan. Dat resulteerde uiteindelijk in vier doelpunten, van Speed, McAllister, Cantona en Chapman.

Die hoge produktie was echter toch niet genoeg voor Leeds om de volgende ronde te bereiken. Stuttgart scoorde namelijk ook. Buck trof na ruim een half uur doel met niet al te hard schot dat op gelukkige wijze door de benen van de Britse verdediger White in de uiterste hoek langs doelman Lukic verdween. Door de 4-1 nederlaag kwam Stuttgart met de hakken over de sloot.

De Nederlandse kampioen PSV speelt in de tweede ronde tegen één van de clubs uit het rijtje Glasgow Rangers, AEK Athene, FC Sion en CSKA Moskou. De loting is morgen in Zürich.