PSV forceert niets in Vilnius

VILNIUS, 1 OKT. Degelijk, zakelijk en verstandig heeft PSV gisteravond het laatste deeltje van het werk in de eerste ronde van het toernooi van de landskampioenen gedaan. De tweede uitslag (2-0) tegen Zalgiris was iets minder aansprekend dan de eerste, maar de totaalscore van 8-0 geeft het kwaliteitsverschil op de juiste manier weer.

Het verschil had, over twee wedstrijden, groter kunnen zijn, het is echter onwezenlijk dat te verlangen. “Je houdt niet bewust in omdat je zo veel voorstaat, of omdat de volgende tegenstander Feyenoord is”, legde Van Breukelen uit, “maar onwillekeurig verdwijnt er toch iets.”

Zalgiris werkte niet mee aan een plezierige voetbalavond. Het elftal dat in Eindhoven probeerde mee te doen, wilde voor de eigen toeschouwers, nog geen 3.000 man sterk, niet opnieuw afgaan. Het betekende dat het Litouwse middenveld, in de eerste wedstrijd nog een klein beetje brutaal, de derde drie kwartier van de confrontatie met een in alle opzichten oppermachtige tegenstander, als extra verdedigingslijn werkte.

Pas na rust werden de remmen een beetje losgegooid, maar toen was de wedstrijd al voorbij, toen ook was de drift bij PSV geluwd. “Gewoon tevreden”, constateerde Westerhof, “niet bijzonder. Daarvoor was de tegenstander te licht. Je kunt pas voldaan zijn, wanneer je een ploeg van eigen kwaliteit, of nog iets meer, met succes bestrijdt. Wij hebben ons werk gedaan en dat is goed gebeurd. Wij moesten winnen, wij hebben de organisatie behouden, wij hebben de wedstrijd gecontroleerd.”

De greep op de beperkte tegenstander begon in de eerste minuut en duurde - een enkele onderbreking daargelaten - anderhalf uur. Dat gegeven heeft PSV niet verleid tot dwaas gedraaf, maar ook niet tot het verlangen zich er met een Jantje-van-Leiden vanaf te maken. Zeker Romario niet. De Braziliaan, vroeg in de wedstrijd aan zijn dijbeen geraakt, wilde zelfs pas kort voor tijd vervangen worden en bood zijn plaats aan Beerens aan.

“Niets ernstigs”, oordeelde arts Van den Hoogenband, “een beetje stijf. Hij speelt zondag zonder twijfel”, vulde Westerhof aan. “Net als Vanenburg, maar het probleem van de keuze zal iedere coach als zijn kleinste moeilijkheid beschouwen.”

Romario scoorde, voor het eerst na bijna drie jaar, weer Europees en verdubbelde kort voor rust de voorsprong waar Numan voor had gezorgd. Hij deed, bij afwezigheid van Vanenburg, redelijk veel werk in de opbouw van de aanval, zonder zich overigens het vuur uit de schenen te lopen. Hij voelde dat hij zich in deze wedstrijd een aantal kunstjes kon veroorloven, maar het circuswerk slaagde niet echt al was de samenwerking met Popescu in de as van het elftal in overeenstemming met de kwaliteiten van de twee niet-Nederlandse vedetten uit Eindhoven.

Westerhof verving volgens plan Van Aerle na de eerste helft. “Ik had nog wel een hele wedstrijd kunnen spelen, maar de trainer beslist”, vertelde de verdediger. “Die is het verstandigst, ik wist het lang van te voren en ik had er totaal geen moeite mee. Het is gewoon beter niet te forceren als je meer dan twee weken niet gespeeld hebt.”

Er werd in Vilnius helemaal niets geforceerd. Integendeel. Popescu bijvoorbeeld, die in de eerste helft wat afstandsvuurwerk afleverde, speelde in de tweede periode behoudender als centrale man in een verdediging die heel weinig weggaf.

“Wij gaan vooruit op dat punt”, vond Van Breukelen, die de slippertjes het meest intens beleeft. Na de winst bij Ajax riep Van Gaal dat zijn elftal veel meer kansen had gekregen dan wij. Hij zei er alleen niet bij dat de meesten daarvan door onze slordigheden gekomen waren.”

Tegen Zalgiris mocht aan die vooruitgang weinig waarde worden toegekend, de test op de ware kracht van Westerhofs PSV zal zondag in de tweede wedstrijd van dit seizoen tegen Feyenoord blijken. Soms vraagt de competitie méér dan het toernooi om de Europese beker voor landskampioenen.