Overnamegevecht over Noorse snoepwarenproducent

Tussen het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Hershey Foods en de Zwitserse branchgenoot Jacobs Suchard is een strijd ontbrand over de Noorse onderneming Freia Marabou, de grootste zoetwarenproducent (chocolade- en andere snoepjes) in Scandinavië.

Nadat Jacob Suchard een eerder door Hershey uitgebracht bod overtroefde, heeft Hershey zich samen met het Noorse concern Orkla a/s in de strijd gemengd met de aankondiging dat een nieuw bod wordt overwogen. Orkla bezit belangen variërend van dagbladuitgevers tot bierbrouwerijen en heeft in mei van dit jaar een 18,6 procent belang in Freia aan Hershey verkocht.

De grootste aandeelhouder van Freia Marabou - Norsk Hydro met 44,1 procent - heeft het bod van Jacob Suchard inmiddels aanvaard.

Freia Marabou heeft 5500 werknemers en behaalde vorig jaar een omzet van omgerekend ongeveer 1,5 miljard gulden en een winst van 150 miljoen gulden.

Jacobs Suchard zette vorig jaar 6,3 miljard Zwitserse franc om (8 miljard gulden). Jacob Suchard is onderdeel van de Amerikaanse Kraft General Foods International, dat op zijn beurt een dochteronderneming is van de Amerikaanse tabaks- en levensmiddelengigant Philip Morris.