Océ-van der Grinten terug na topjaar

De hereniging van Duitsland leidde vorig jaar tot een enorme vraag naar kantoorapparatuur. Kopieermachinefabrikant Océ- van der Grinten had op het juiste moment een nieuwe serie apparaten gentroduceerd en kon goed inspelen op deze vraag. Mede daardoor steeg de winst over boekjaar 1990/91 dat eind november eindigt, van 86 tot 101 miljoen gulden bij een omzet van 2,6 miljard gulden.

Na jaren van matige groei liet het Limburgse concern hierdoor een winststijging zien die veel beleggers kon bekoren. Vorig jaar steeg de koers van het aandeel Océ-van der Grinten met 87 procent tot 61,90 gulden ultimo 1991. Daarmee was Océ de grootste stijger na KLM met 102,5 procent. Die koersstijging zette dit jaar verder door. Het Océ-bestuur verhoogde het dividend van 2 naar 2,50 gulden en sprak optimische verwachtingen voor het lopende boekjaar uit. Begin april noteerde het fonds 80 gulden, de hoogste koers van dit jaar.

Sinds die tijd gaat het bergafwaarts met de koers van het Venlose bedrijf. De laatste dagen schommelt de koers rond de vijftig gulden. De resultaten van vorig jaar waren uitzonderlijk goed, is het oordeel van veel analisten. Ze verwachten niet dat Océ er in slaagt dit jaar dezelfde groeicijfers te tonen.

Dit jaar kan Océ niet rekenen op het Duitsland-effect. En Océ is actiever geworden in het middensegment van de markt waar de marges minder goed zijn. Verder moet het concern bij het vervangen van copiers de oude apparaten innemen en reconditioneren en opnieuw op de markt brengen. Dat levert eveneens minder op dan het verkopen van gloednieuwe machines.

De markt voor tekenkamer-apparatuur waarop Océ marktleider is, zit evenmin mee. Deze markt is erg conjunctuurgevoelig en Océ kan niet veel anders doen dan afwachten tot de markt weer aantrekt. Beleggers wachten nu op de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal. Helemaal gerust zijn ze niet. Océ liet begin deze week weten dat de publicatie van die cijfers wordt uitgesteld van 16 naar 19 oktober in verband met de expiratie op de optiebeurs op de zestiende. Océ wilde de expiratie niet benvloeden. Maar als er niets bijzonders te melden is, zo vroegen beleggers zich af, waarom moet de presentatie dan worden uitgesteld?.

    • Frank van Alphen